Header

Sjældne fugle

  • Ny fugleart for Danmark, iagttaget i Nordjylland: Lille Sejler observeret ved Tranestederne 29. maj 2020

     

    Af Oluf Lou

    Efter en super flot iagttagelse af en 2K Steppeørn fredag formiddag fra Saftevandsbakken i Skagen, kom der kl. 16:38 en melding om, at Steppeørnen var set fra Damsted Klit. Kort efter blev en 'sandsynlig' Lille Skrigeørn meldt fra Flagbakken...!! Blev man forvirret...?

  • Grøn Sanger (Phylloscopus nitidus) Ellekrattet, Skagen 27/5 2021 – en næsten finderberetning

    Af Thomas W. Johansen

    Det havde i lang tid været planen, at jeg skulle til Skagen den 27. maj 2020. Bare en halv dag for at hente min søn Frederik Johansen. Frederik var dette forår observatør og ringmærker på Skagen Fuglestation. Forud for turen til Skagen opholdt jeg mig i familiens sommerhus i Ballum.

  • Dværghejre set for første gang i mere end 50 år i Nordjylland

    Af Jens Kirkeby

    En adult Dværghejre Ixobrychus minutus han blev søndag den 7. juni 2020 ved 15-tiden set ved Skarvsøen i Reservatet på Grenen af Michael Juul Nielsen og hurtigt meldt ud via DOFbasen. Han havde set den flyve lavt over rørskoven omkring stedet, hvor en Drosselrørsanger i en længere periode havde sangpost.

  • Islandsk Grågås af racen sylvestris truffet for første gang i Danmark

    Af Jens Kirkeby

    En mærket Grågås af den islandske race sylvestris med rødt halsbånd ’NAV’ blev 30. december 2020 aflæst i Troldkær ved Aalbæk mellem et par hundrede andre Grågæs af den traditionelle europæiske anser-race. Gåseforskeren Arnór Þórir Sigfússon mærkede Grågåsen, en fuldvoksen hun, ved Blönduós på nordkysten af Island 21. juli 2017.

  • Spansk Spurv i Skagen - Ny art for landet

    Af Thorkild Lund

    15/5 2019 fotograferede Leif Jensen en Spansk Spurv i en stendynge på Nedre Mosevej i Skagen: NY ART FOR LANDET!! Det gjorde Leif til vinder af kategorien "Årets Hitfotograf" på Danish Birder Awards, som blev afholdt 25/01 2020 på Refshaleøen i København.

  • Gærdeværling i Tornby Klitplantage – det andet danske fund og ny nordjysk fugleart

    Af Poul Bastholm Nørgaard og Kurt Prentow

    11/7 2019 var Poul som så ofte før en tur i Tornby Klit­plantage. På vej tilbage ad Russerbakkevej fik han øje på en fugl, der sad og sang på en hegnspæl ved vejen. Først tænkte Poul, at det var en Gulspurv, men der var alli­ge­vel noget, der ikke stemte. Heldigvis var kameraet lige ved hånden, og Poul nåede at tage et par fotos, før en mod­kørende bil jagede fuglen væk.

  • Én, to eller tre Gulben i Nordjylland i 2019?

    Af Henrik Haaning Nielsen

    Tre observationer af Lille Gulben i Nordjylland i 2019 spredte både glæde og forvirring. Hvor mange fugle involverede det? Allerførst tydede det på to ud fra karakterer, der kunne ses på billederne. Kunne tre i virkeligheden udelukkes? Eller var det bedre at klappe hesten og betragte det som et individ? Billedmaterialet blev afgørende.

  • Krognæb-invasionen 2019

    Af Lars Grøn

    I perioden 27. oktober til 30. november 2019 fandt den største kendte invasion af Krognæb herhjemme sted. Det hele startede i Ellekrattet søndag d. 24. oktober 12:54, hvor ASF og ALM observerede fire hunfarvede fugle komme trækkende sydfra til fem minutters rast og fou­ra­ge­ring lige ved obs-posten.

  • Observation af Tornhalesejler (Hirundapus caudacutus) i 2019

    Af Frits Rost

    Jeg synes, at det er mega-spændende at lede efter sjæld­ne fugle, og det allerbedste er selv at finde dem. Det sker desværre næsten aldrig for mig, men en sjælden gang kan man jo bare være heldig med tilfældigvis at være på det rette sted på det rigtige tidspunkt. Det var i den grad tilfældet for undertegnede denne sommer, hvilket er for­søgt beskrevet i det følgende.

  • fotoreportage: Hærfuglen ved Sallingsund

    I Bjørnshøje, sommerhusområdet Pinen ved Sallingsundbroen (Salling-siden) opholdt sig i perioden 23/9-4/10 en Hærfugl, som var til glæde for mange lokale og tilrejsende. Det var dog først fra 1/10, at fuglen blev meldt ud i birder-kredse, men herefter var mange forbi stedet, og kunne nyde den usædvanligt samarbejdsvillige fugl, fouragerende på græsplænerne.

  • fotoreportage: Ellekrage på visit i Thy

    Den 16. oktober fandtes en Ellekrage ved Sårup på kanten af Nationalpark Thy. Den holdt til ved en rydning tæt på den meget benyttede P-plads, og i de næste knap to uger var den stationær på stedet, frem til 28/10. Det drejer sig om blot det fjerde fund siden 2000, og sidste gang Danmark blev gæstet af en stationær Ellekrage var en tre-dages fugl på Bornholm i august 2010.

  • Skagen Fuglestation fanger endnu en bemærkelsesværdig Gråsisken

    Af René Worup Rørbæk
    Skagen har i løbet af de sidste to vintre vist sig som et rigtigt trækplaster for eventyrlystne Gråsiskener (Acantis flammea), der kommer langvejs fra. Sidste vinter blev der ved Skagen Fuglestation aflæst en Gråsisken, der tidligere var ringmærket i det nordøstlige Kina. Fuglen tilhørte nominatformen ssp. flammea, der yngler i nåleskovsbæltet i Skandinavien, Rusland og Nordamerika. Dette efterår hang der igen en spændende Gråsisken i et af ringmærkningsnettene. En Gråsisken med ring fra Island blev fanget 14. oktober.

  • Iberisk Gransanger for første gang i Nordjylland

    – finderberetning og artsbestemmelse

    Af Mogens Neergaard og Simon S. Christiansen
    Redigeret af Esben Sloth Andersen
    Iberisk Gransanger (Phylloscopus ibericus) er for første gang observeret i Nordjylland. Mogens Neergaard, der opdagede fuglen, har skrevet følgende finderberetning: Den 12. maj 2018 var jeg i Skagen for at kigge på træk. Generelt var det lidt kedeligt. Derfor ville jeg tage lidt tidligere hjem (Hjallerup) og på vejen lave et pitstop. Jeg vaklede mellem et pitstop i Jerup eller ved Tversted Søerne. Heldigvis valgte jeg sidstnævnte.

  • Stillehavslom i Skagen – første fund i Danmark

    Af Troels Eske Ortvad
    Katherine Snell og jeg var taget til Skagen d. 11. august for at installere en radiomodtager på en mast i Reservatet ved Grenen, som skulle lytte efter radiomærkede småfugle fra Norge. Efter halvanden dags arbejde og en god frokost ved Fyret, var det endelig blevet tid til at lufte kikkerten. Så vi begav os langs stranden ud mod Grenen, og slog os ned på en klittop med udsyn over Kattegat.

  • Vestlig Middelhavsstenpikker ved Virksund

    Af Pia Odgaard og Thorkild Lund
    På en af årets sidste dage, 26/12, dukkede endnu en stor sjældenhed op. Denne gang en Vestlig Middelhavsstenpikker ved Sundstrup ved Virksund. Arten er blot registreret fire gange før i Danmark. Den blev der i otte dage.

  • Gulbrynet Værling - “tak for besøget”

    Af Jørgen Kabel
    Lørdag morgen den 28. april fouragerede en lille brunlig fugl med et “iøjnefaldende gult øjenbryn” i indkørslen hos Lene Thomsen på Fyrvej 7 i Skagen.
    Lene fodrer flittigt i indkørslen og holder interesseret øje med, hvad der kommer på besøg af fugle. Hun kunne dog ikke lige genkende, hvilken art der var derude i indkørslen denne morgen og tog derfor nogle fotos ud igennem køkkenvinduet med sin mobiltelefon.

  • Lars og Connys oplevelser med Sibbe

    Af Conny Jensen og Lars Paaby
    Invasionen i Nordeuropa af Sibirisk Jernspurv blev som bekendt nok efterårets største ornitologiske overraskelse med over 200 fund, heraf ca. 10-12 i Danmark. Arten, der yngler i Sibirien og normalt overvintrer i Kina, var indtil 2016 blot iagttaget én gang i Danmark, 5/10 1992 på Christiansø, hvor en fugl blev ringmærket.

  • Sibirisk Jernspurv i Hirtshals - finderberetning

    Af Brian Ravnborg
    Efter der havde været set Sibirisk Jernspurv ved Gøteborg, havde jeg brugt en del fridage og eftermiddage på at eftersøge spurven på kyststrækningen nord for Frederikshavn og ude på Hirsholmene.
    Den 9. november skulle være en dag uden jagt på Sibirisk Jernspurv. Om morgenen havde jeg lavet en aftale med værkstedet i Hirtshals om, at jeg skulle have skiftet til vinterdæk.

  • Gåsegribende dage i Nordjylland

    Af Jan Skriver
    Hvem skulle have troet, at Bilka i Skalborg, Dall Hede og en svinefarm mellem Aars og Aalestrup nogensinde ville blive ornitologiske hotspots?
    Nej, vel. Men det skete i dagene 24-28. juni 2016, da 34 Gåsegribbe havde valgt at holde en flere dage lang festival for ådselædere i Nordjylland.
    Vi vender tilbage til de tre gribbelokaliteter, for lad os begynde historien, hvor den tog sine første brede vingeslag med god termik.

  • Ynglende Hvidvinget Terne i Nørreådalen

    Af Thorkil Brandt
    Om aftenen den 6. juni 2016 opdagede Tonny Ravn Kristiansen en Hvidvinget Terne ved Viskum i Nørreådalen. Hvidvinget Terne er en drømmefugl, så der blev hurtigt ringet rundt. Selvom Nørreådalen i ornitologisk henseende er et særdeles godt dækket område, er der mærkeligt nok ikke tidligere set moseterner, end ikke en Sortterne. Så det var jo et ekstra krydderi denne smukke forsommeraften.

Side 2 ud af 4