Header

Sjældne fugle

 • Overblik over artiklerne via "tags"

  Antallet af artikler er blevet omfattende. Derfor er artiklerne nu udstyret med tags for at give et bedre overblik over artiklerne.
  God læselyst. 

 • The Story of the Yellow-billed Kite that Took Denmark by Surprise

  By Michaëla Berdougo

  On Sunday the 2nd of May 2021, at the time when I was volunteering at Skagen Fuglestation, I went for a casual walk in the afternoon where I observed a kettle of raptors above western Ellekrattet with buzzards (våger), kites (glenter) and a young Hen Harrier (Blå Kærhøg). As I was still yet to identify a Black Kite (Sort Glente) by myself, I took many pictures of what I was pretty sure was a Black Kite so I could get my identification confirmed back at the station.

 • ’Asiatisk Rødrygget Svale’ (Cecropis daurica daurica/japonica) – første fund i Skagen og Danmark

  Af Claus Brostrøm Nielsen & Simon Christiansen

  Claus beretter fra morgenen 2/6 2021: Kl. 5:00 ankom jeg til Grenen og parkerede bilen ved Sandormsporet. Det var min første af i alt fem dage i Skagen og forventningerne var selvfølgelig høje med den gode vejrudsigt. Inden morgen-obsen på Grenen kunne starte, skulle jeg lige have klaret betalingen for parkering.

 • Rødstrubet Sanger (Curruca cantillans) ved Nørre Rubjerg i maj

  Af Per Christensen

  Den 11. maj, inden jeg skulle hjem fra sommerhuset på Rådyrvej i Nørre Rubjerg, ville jeg lige gå en tur ad Nordsøstien fra Rådyrvej til Harevej og retur. Da jeg næsten var ud for Harevej kom der en lille fugl med grå overside flyvende tværs over stien. Den satte sig i en busk med front imod mig. Fuglen havde hvid skægstribe og rødlig strube og bryst. Hvidskægget Sanger havde jeg tidligere set to gange i Danmark, og min første indskydelse var, at det kunne være denne art.

 • Lille spurvefugl fik ornitologer fra hele landet til Nordjylland

  Tekst og foto: Karsten Bach og Kari Ganeser

  – om første nordjyske fund af Hvidkindet Værling

  Det var en tidlig søndag morgen, den 14. marts 2021, at foderbrættet i vores have i Rødhus første gang fik besøg af den lille blege spurvefugl. Vi er selv ivrige fugleentusiaster, men havde ingen ide om hvilken fugl det kunne være. Det lignede mest en farveløs Gulspurv, men den var mere reserveret og holdt altid afstand til de andre Gulspurve.

 • Grøn Sanger i Ellekrattet

  Tekst og foto: Alex Sand Frich

  Dette er beretningen om et fund af Grøn Sanger (Phylloscopus nitidus) den 7. september 2021 i Ellekrattet, Skagen. Fundet er det andet i Ellekrattet og det tredje i Danmark. Fuglen blev i første omgang fejlbestemt til en Lundsanger (P. trochiloides, ssp. viridianus). Først en måned senere opdagede jeg fejlen efter at have kigget nærmere på mine fotos og lydoptagelser.

 • Stellersand på Hirsholmene

  Af Frede Jacobsen

  Syv kilometer nordøst for Frederikshavn ligger Hirsholmene, der består af fredede stenøer med et samlet areal på 45 ha. Hirsholm er et beboet naturreservat på 15 ha og Græsholm er på 22 ha, hvor til der ikke er adgang. Hirsholmene rummer en tejstkoloni ved stenmolerne på ca. 1200 par, en splitternekoloni på ca.  1100 par, fem mågearter fordelt på øerne, skarvkoloni på ca. 1000 par og ynglende Skærpiber, Vandrikse, Huldue m.fl. Under trækket raster en række arter på og omkring øerne.

 • En Prærietrane på turné til glæde for mange

  Af Jørgen Peter Kjeldsen

  Da jeg på en NOVANA-tælling i de sydvestsjællandske fjorde og nor den 14. januar 2021 blev overrasket over en kaglende traneagtig ”trompet-lyd” ved Avnø Fjord, slog det et øjeblik senere ned i mig, at det jo var her i området ved Vordingborg, Danmarks anden Prærietrane nogensinde var blevet set i nytårsdagene. Lyden var traneagtig, men alligevel ikke helt som vores egen Tranes lyd, dybere og mere ”rullende”.

 • En, to, Tredækkere!

  Af Simon S. Christiansen

  Skagen Fuglestation lykkedes i slutningen af august og starten af september med at ringmærke fire Tredækkere ved Lindenborg i Himmerland over kun tre nætter med fangstforsøg. En ny metode der involverer lys, net-ketcher og termisk kikkert viste sig at bære frugt. At vi nu har vist, at det er muligt med målrettet fangst og mærkning af denne art, giver forhåbninger om, at vi i en ikke så fjern fremtid kan få større indblik i også ungfuglenes trækadfærd hos Tredækkerne.

 • Bjergtaget i Skagen

  Af Sebastian Klein og Jonas Pedersen

  Sebastian beretter fra morgenen den 3. juni: Jeg ankom ved Kabeltromlen på Grenen lidt i 7 og fortsatte videre af Sylviastien mod Verdens Ende. Kort før obsbakken blev jeg opmærksom på en kort skovsanger-agtig trille, der umiskendeligt lød som en syngende Bjergløvsanger fra et tæt krat på stien foran mig.

 • Rosenterne på Grenen

  Tekst og foto: Jens Kirkeby

  Lørdag den 26. juni 2021 kl. 09:09 fik vi meddelelsen fra Rolf over Grenen Fuglestations Zellokanal ”Rosenterne, Sandormsvinget, adult Rosenterne, stående” og nogle øjeblikke senere, inden for samme minut ”Rosenterne, Grenen, fotograferet, set fem minutter.” Rolf Christensen havde gjort det igen-igen.

 • Rødvinget Braksvale ved Vilsted Sø

  Af Thomas Siig

  Vi er den 17. maj 2021 på tur rundt om Vilsted sø. Vi har få dage forinden brokket os, Mikkel Rasmussen og jeg, over at der ikke er gode steder til vadefugle, ingen vadeflader. Vi har dog fundet en lille pyt på sydøst siden af søen, der ser lovende ud. Så det er min første tur til den nye pyt for at se, om der skulle være noget.

 • Turteldue – fra fåtallig til sjælden

  Af Hans Christophersen

  For første gang i den tid, der årligt er registreret træk ved Skagen (siden 1960'erne) er der ikke iagttaget Turteldue. Ja, faktisk foreligger der fra 2021 blot én iagttagelse af arten fra Nordjylland, ved Gårdene ved Vesterø Havn på Læsø den 1. juni. På den baggrund vil det være relevant at se på artens forekomst i området gennem årene med et forsøg på at sætte den negative udvikling i artens forekomst ind i en (lidt) større sammenhæng.

 • Plettet Mudderklire ved Lønstrup 15/10 2020 – det første nordjyske fund

  Af Leif M. Sørensen

  I disse tider færdes rigtigt mange amatørfotografer med deres avancerede udstyr i naturen på jagt efter motiver, der fastholder nogle af de oplevelser og minder, de har haft derude. Fugle er oplagte motiver, og derfor bliver det mere og mere almindeligt, at sjældne hits først bliver opdaget, når man kommer hjem og gennemser dagens skud. Sådan en oplevelse havde Leif M. Sørensen, der heldigvis var så årvågen, at han valgte at lægge sine fotos ud på nettet. Her bringes Leifs finderberetning:

 • Ny fugleart for Danmark, iagttaget i Nordjylland: Lille Sejler observeret ved Tranestederne 29. maj 2020

   

  Af Oluf Lou

  Efter en super flot iagttagelse af en 2K Steppeørn fredag formiddag fra Saftevandsbakken i Skagen, kom der kl. 16:38 en melding om, at Steppeørnen var set fra Damsted Klit. Kort efter blev en 'sandsynlig' Lille Skrigeørn meldt fra Flagbakken...!! Blev man forvirret...?

 • Grøn Sanger (Phylloscopus nitidus) Ellekrattet, Skagen 27/5 2021 – en næsten finderberetning

  Af Thomas W. Johansen

  Det havde i lang tid været planen, at jeg skulle til Skagen den 27. maj 2020. Bare en halv dag for at hente min søn Frederik Johansen. Frederik var dette forår observatør og ringmærker på Skagen Fuglestation. Forud for turen til Skagen opholdt jeg mig i familiens sommerhus i Ballum.

 • Dværghejre set for første gang i mere end 50 år i Nordjylland

  Af Jens Kirkeby

  En adult Dværghejre Ixobrychus minutus han blev søndag den 7. juni 2020 ved 15-tiden set ved Skarvsøen i Reservatet på Grenen af Michael Juul Nielsen og hurtigt meldt ud via DOFbasen. Han havde set den flyve lavt over rørskoven omkring stedet, hvor en Drosselrørsanger i en længere periode havde sangpost.

 • Islandsk Grågås af racen sylvestris truffet for første gang i Danmark

  Af Jens Kirkeby

  En mærket Grågås af den islandske race sylvestris med rødt halsbånd ’NAV’ blev 30. december 2020 aflæst i Troldkær ved Aalbæk mellem et par hundrede andre Grågæs af den traditionelle europæiske anser-race. Gåseforskeren Arnór Þórir Sigfússon mærkede Grågåsen, en fuldvoksen hun, ved Blönduós på nordkysten af Island 21. juli 2017.

 • Spansk Spurv i Skagen - Ny art for landet

  Af Thorkild Lund

  15/5 2019 fotograferede Leif Jensen en Spansk Spurv i en stendynge på Nedre Mosevej i Skagen: NY ART FOR LANDET!! Det gjorde Leif til vinder af kategorien "Årets Hitfotograf" på Danish Birder Awards, som blev afholdt 25/01 2020 på Refshaleøen i København.

 • Gærdeværling i Tornby Klitplantage – det andet danske fund og ny nordjysk fugleart

  Af Poul Bastholm Nørgaard og Kurt Prentow

  11/7 2019 var Poul som så ofte før en tur i Tornby Klit­plantage. På vej tilbage ad Russerbakkevej fik han øje på en fugl, der sad og sang på en hegnspæl ved vejen. Først tænkte Poul, at det var en Gulspurv, men der var alli­ge­vel noget, der ikke stemte. Heldigvis var kameraet lige ved hånden, og Poul nåede at tage et par fotos, før en mod­kørende bil jagede fuglen væk.

Side 1 ud af 3