Sjældne fugle
-
Overblik over artiklerne via "tags"
Antallet af artikler er blevet omfattende. Derfor er artiklerne nu udstyret med tags for at give et bedre overblik over artiklerne.
God læselyst. -
Nordsanger ved Hanstholm Fyr den 21.-22. september 2023 – det andet nordjyske fund
Af Jens Kristian Kjærgaard
Med tanke på at sidste del af september ofte kan kaste noget særligt af sig på fuglefronten, valgte jeg at tage en fridag og køre direkte til Hanstholm Fyr i morgentimerne. Der var kraftig vind fra syd og et regnvejr ville komme op over området ved middagstid.
-
Amerikansk Kærhøg i Vejlerne – ny art for Danmark
Tekst og fotos: Henrik Haaning Nielsen
26. oktober 2023 startede for mit vedkommende før solopgang i Østerildtårnet, da jeg er tilknyttet et særligt projekt i de Vestlige Vejler, der bl.a. indebærer at overnattende fugle i alle søer skal tælles og kortlægges.
-
Dødsejler i Skagen – Gråsejleren der endte sine dage på Grenen
Af Forstander Simon Sigaard Christiansen
Dette er historien om en 1K Gråsejler der den 31. oktober 2023 blev fundet død på jorden nær Kabeltromlen, hvor Skagen Fuglestation gennemfører en stor del af ringmærkningen.
-
Alaskavipstjert – ny art for Nordjylland og Danmark
Af Simon Kiesé og Hans Christophersen
Den 28. september 2023, efter endt morgenobs ved Grenen, valgte vi (og to andre observatører) at gå ad Sandormsporet tilbage til fuglestationen – et godt valg skulle det vise sig.
-
Hvad pokker er det for én? Om det andet nordjyske fund af Tophejre
Af Lars Breum Jeppesen
Det var den 11. november 2023, og på vej hjem til Frederikshavn fra sommerhuset i Bratten gjorde vi lige et par afstikkere ind i baglandet for at se, ”om der skulle være noget”. Vi kørte mod Kvissel og gjorde som vanligt holdt på broen ved Nygårds Mølle. Skulle Vandstæren mon være kommet?
-
Eremitbis – uventet ny art for Nordjylland
Af Hans Christophersen
At vi her i Nordjyllands Fugle skal skrive om Eremitibis kommer givet noget uventet. Men i november 2023 var en gruppe på 23 fugle på besøg i landet. Heraf blev de to set i Nordjylland.
-
Sneuglen i Nordjylland - ingen i næsten ti år
Af Kurt Prentow
I foråret 2024 er det 10 år siden, at den foreløbig sidste Sneugle er set i Danmark, nemlig en fugl i Skagen 14/4 2014. Vi bringer her en oversigt over fund af Sneugle i Nordjylland siden 1950, fordelt på årtier.
-
Lille Tårnfalk i Skagen 2022 – After Party
Af Knud Pedersen
Efter et par oplevelsesrige uger i Skagen i midten af maj, herunder i særklasse ”Det store ørne-orgie” med observationer af Kongeørn, Lille Skrigeørn, Steppeørn, Slangeørn, Dværgørn og Høgeørn i dagene 16.-23. maj, vendte familierne Hanne og Torben Sørensen, Vanløse og Hanne og Jens Eriksen, Gråsten tilbage til dagligdagen.
-
Isabellastenpikker ny nordjysk fugleart – endda med hele to fund i 2022
Finderberetninger fra Peter H. Kristensen & Casper Sylvester Jensen
Isabellastenpikker er en sydøstlig stenpikkerart, der ikke er helt ualmindeligt forekommende i det nordvestlige Europa. Frem til 2020 foreligger der således blandt andet 11 fund fra Norge, 27 fra Sverige og 39 fra Finland. -
Fund af Danmarks første Gul Sanger (Setophaga aestiva) 2022
Af Jan Drachmann & Hans Christophersen
Lørdag den 8. oktober skulle vi til generalforsamling i FasanÆderLigaen (FÆL), som med det ædle formål at begrænse fasanens udbredelse i Danmark, mødes hvert halve år for at spise fasaner.
-
Fire dage med Scopolis Skråpe ved Grenen i 2022
Af Jens Kirkeby
Som mange nok ved, blev den gode gamle Kuhls Skråpe (Calonectris borealis) for knapt 10 år siden splittet op i to nye arter hhv. Atlantisk Skråpe (Calonectris borealis), som yngler omkring Acorerne, Madeira og Kanarieøerne, og Scopolis Skråpe (Calonectris diomedea), der yngler på øer i Middelhavet.
-
Lammegrib ved Skagen 2022
Af Henrik Knudsen
Foråret og vores fem uger lange ophold i Skagen for at se på fugle og sommerfugle var ved at lakke mod enden. Motivationen var dog fortsat i top og håbet om at se endnu en god fugl var ikke helt lagt på hylden.
-
The Story of the Yellow-billed Kite that Took Denmark by Surprise
By Michaëla Berdougo
On Sunday the 2nd of May 2021, at the time when I was volunteering at Skagen Fuglestation, I went for a casual walk in the afternoon where I observed a kettle of raptors above western Ellekrattet with buzzards (våger), kites (glenter) and a young Hen Harrier (Blå Kærhøg). As I was still yet to identify a Black Kite (Sort Glente) by myself, I took many pictures of what I was pretty sure was a Black Kite so I could get my identification confirmed back at the station.
-
’Asiatisk Rødrygget Svale’ (Cecropis daurica daurica/japonica) – første fund i Skagen og Danmark
Af Claus Brostrøm Nielsen & Simon Christiansen
Claus beretter fra morgenen 2/6 2021: Kl. 5:00 ankom jeg til Grenen og parkerede bilen ved Sandormsporet. Det var min første af i alt fem dage i Skagen og forventningerne var selvfølgelig høje med den gode vejrudsigt. Inden morgen-obsen på Grenen kunne starte, skulle jeg lige have klaret betalingen for parkering.
-
Rødstrubet Sanger (Curruca cantillans) ved Nørre Rubjerg i maj
Af Per Christensen
Den 11. maj, inden jeg skulle hjem fra sommerhuset på Rådyrvej i Nørre Rubjerg, ville jeg lige gå en tur ad Nordsøstien fra Rådyrvej til Harevej og retur. Da jeg næsten var ud for Harevej kom der en lille fugl med grå overside flyvende tværs over stien. Den satte sig i en busk med front imod mig. Fuglen havde hvid skægstribe og rødlig strube og bryst. Hvidskægget Sanger havde jeg tidligere set to gange i Danmark, og min første indskydelse var, at det kunne være denne art.
-
Lille spurvefugl fik ornitologer fra hele landet til Nordjylland
Tekst og foto: Karsten Bach og Kari Ganeser
– om første nordjyske fund af Hvidkindet Værling
Det var en tidlig søndag morgen, den 14. marts 2021, at foderbrættet i vores have i Rødhus første gang fik besøg af den lille blege spurvefugl. Vi er selv ivrige fugleentusiaster, men havde ingen ide om hvilken fugl det kunne være. Det lignede mest en farveløs Gulspurv, men den var mere reserveret og holdt altid afstand til de andre Gulspurve.
-
Grøn Sanger i Ellekrattet
Tekst og foto: Alex Sand Frich
Dette er beretningen om et fund af Grøn Sanger (Phylloscopus nitidus) den 7. september 2021 i Ellekrattet, Skagen. Fundet er det andet i Ellekrattet og det tredje i Danmark. Fuglen blev i første omgang fejlbestemt til en Lundsanger (P. trochiloides, ssp. viridianus). Først en måned senere opdagede jeg fejlen efter at have kigget nærmere på mine fotos og lydoptagelser.
-
Stellersand på Hirsholmene
Af Frede Jacobsen
Syv kilometer nordøst for Frederikshavn ligger Hirsholmene, der består af fredede stenøer med et samlet areal på 45 ha. Hirsholm er et beboet naturreservat på 15 ha og Græsholm er på 22 ha, hvor til der ikke er adgang. Hirsholmene rummer en tejstkoloni ved stenmolerne på ca. 1200 par, en splitternekoloni på ca. 1100 par, fem mågearter fordelt på øerne, skarvkoloni på ca. 1000 par og ynglende Skærpiber, Vandrikse, Huldue m.fl. Under trækket raster en række arter på og omkring øerne.
-
En Prærietrane på turné til glæde for mange
Af Jørgen Peter Kjeldsen
Da jeg på en NOVANA-tælling i de sydvestsjællandske fjorde og nor den 14. januar 2021 blev overrasket over en kaglende traneagtig ”trompet-lyd” ved Avnø Fjord, slog det et øjeblik senere ned i mig, at det jo var her i området ved Vordingborg, Danmarks anden Prærietrane nogensinde var blevet set i nytårsdagene. Lyden var traneagtig, men alligevel ikke helt som vores egen Tranes lyd, dybere og mere ”rullende”.
Side 1 ud af 4