Af Anton Thøger Larsen
Hvis man gerne vil følge med i, om der et år kunne tænkes at komme invasion fx af Nøddekrige, Spurveugle, Silkehale eller som i år Krognæb, har de andre nordiske lande en glimrende hjemmeside, som den svenske udgave: www.artportalen.se. Denne hjemmeside og de tilsvarende fra de andre nordiske lande kan vise antallet af observerede fugle for en enkelt valgt måned, og der er på et kort vist, hvorfra observationerne stammer. En nem og god portal måde at få et hurtigt overblik.
Tekst og fotos: Anders Wiig Nielsen
I slutningen af maj er Grenen stedet, hvor alt kan ske. Der er langt mellem de trækkende fugle, men når der kommer noget, er det som regel noget godt. Den 20. maj 2012 var en diset og kølig morgen uden ret meget fugleaktivitet. Østenvinden var aftagende, og tæt tåge lukkede helt ned til en sigt på omkring 50 meter.
Af Esben Sloth Andersen og Anders Grøndahl Nielsen
Få, vigtige og sårbare
Rold Skov er højborgen for Sortspætte i Nordjylland. Det allerførste ynglepar i Nordjylland blev fundet i Rold Vesterskov i 1972 (Møller 1978), i 1990’erne var der 10–12 par (Nielsen og Nielsen 1998), og i 2010 kunne Rold Skovcaretakergruppen finde 7-10 ynglepar (Caretakergruppen 2012b). Disse tal bygger især på registreringen af mulige og sandsynlige ynglefugle. Men i 2012 vurderede caretakergruppen for Rold Skov, at der er behov for registrering af sikre ynglepar og deres ynglesucces.
Af Henrik Nyrup
Når fuglefolket i fremtiden vil tænke tilbage på fugleåret 2012, så vil efteråret og især uge 36 blive husket for en større invasion af Lille Kjove ved de nordjyske kyster.
Af Henrik Haaning Nielsen og Søren Kristoffersen
Det disede sene efterår med vedvarende østlige vinde skulle vise sig at være en optimal opskrift til en spektakulær forekomst af sjældne stenpikkere i Danmark.
Af Thorkild Lund
Nordjylland er et moseland. Her er både lavmoser og højmoser. Lavmoser er søer, der over en længere periode er fyldt op med delvist uomsatte plantedele, det vi i daglig tale kalder tørv.
Af Poul Erik Sperling
Starten
Nordjysk Ornitologisk Kartotek opstod i slutningen af 1960’erne og indsamlede data om fugleforekomster i Nordjylland. Nordjylland er i øvrigt den eneste region i Danmark, der har haft fortløbende publicering og indsamlinger af faunistisk data fra 1968 og til i dag.
Af Poul Erik Sperling
Jeg var kørt til Skagen, for at få en snak med Knud Pedersen og lave en artikel til ”Nordjyllands Fugle” om ham. Allerede ved døren var jeg klar over, at her bor en fuglemand. Navneskiltet var af drivtømmer med en rød Krognæb ved siden af navnene.
Af Jan Skriver
Ternerne er stort set væk, og det samme er engens vadefugle. De tusindtallige kolonier af hættemåger er en saga blot.
Af Henrik Haaning Nielsen
Sandternen yngler både i Europa, Asien, Amerika og Afrika. Den kan både yngle langs kysten på strandenge med lav vegetation og indenlands på sandbanker ved lavvandede søer eller på stepper.
Af Anton Thøger Larsen og Hans Christophersen
Hvidvinget korsnæb optræder med års mellemrum invasionsagtigt her i landet, senest i 2003 og i mindre omfang i 2008. I dette efterår er der igen invasion af arten. Årets invasion viser sig at blive den største i den tid, der er foretaget registreringer af fugle herhjemme.
Hans Christophersen har sendt følgende indlæg om Kongeørnesymposiet i Falsterbo:
Der var knap 100 deltagere på symposiet, hvoraf ca. 15 fra Norge, én fra Danmark og resten svenske. Symposiet blev styret af Thomas Birkö fra Kungsörn, Sverige og Staffan Åkeby, formand for Skånes OF.
- Regulering af Mårhund og Ræv i Lille Vildmose
- Fugleåret 2011
- 40 års jubilæums rapport
- Ringmærkning af Stor Hornugle i Kongerslev 2012
- Følg Nordjyske knortegæs på deres vej
- Ynglefuglerapport fra Vejlerne
- Nekrolog over Mark Pedersen
- Fugle der falder ned fra himlen
- Ederfuglen som ynglefugl i Limfjorden
- Vilsted Sø
- Havørn – ny ynglefugl i Nordjylland
- Fyrkat Engsø & Onsild Ådal
- To amerikanere på besøg i Vildmosen
- Hvidbrystet Præstekrave
- Mårhunden – opdatering fra 2009-rapporten
- Hvidstrubet Spurv i Skørping
- Fugleåret 2010
- Totaloptælling i tidligere råstofindvindingsområde i Lille Vildmose
- Toplærken i Nordjylland – før, nu og hvor længe?
- Beretning fra en feltbisse i uglegruppen
- Sløruglens bestandsudvikling i Nordjylland 1992 til 2009
- Kirkeuglen og Grønt Partnerskab
- Simon Sigaard Christiansen – ung lovende ringmærker - med international karriere
- Udsigt til Kongeørnens jagtmarker
- Mårhunden – en uønsket art i Danmark
- Fugleåret 2009
- Fugleåret 2008
- Riden som ynglefugl i Nordjylland
- De nordjyske Sædgæs
- Ti år med ynglende Kongeørn i Danmark
- Ynglebestanden af Rød Glente i Vendsyssel 1991-2008
- Biæder yngler i Han Herred 2008
- Zoologisk Museums Kirkeugleprojekt
- Tegneren Brian Zobbe
- Lille Vildmose – et naturområde i forandring
- Halkær Sø
- Fugleåret 2007