- Detaljer
Mårhund - foto: Line Holst Pagh |
Af Jacob Palsgaard Andersen, Aage V. Jensen Naturfond
Vi har i den forgangne sæson fanget/nedlagt 13 ræve, 1 mårhund og 3 mink i Mellemområdet. Det er resultatet af et målrettet arbejde med drift af fælder, kunstgrave og brug af GPS-halsbånd på mårhunde. Projektet har kørt siden efteråret 2011 og fortsætter til og med 2018. Det er et stort arbejde, som finder sted grundet medfinansiering fra EU. Parterne bag er Aalborg Kommune, Naturstyrelsen og Aage V. Jensen Naturfond.
- Detaljer
Af Knud Pedersen
Det blev igen et travlt år for de mange personer, som er engageret i arbejdet med Skagen Fuglestation.
Mange møder og besigtigelser har fundet sted i løbet af året for at forberede organisationen, økonomien og indholdet i det kommende trækfuglecenter i Det Grå Fyr.
Realdania Byg ejer bygningerne ved fyret og står for hele renoveringen til et moderne naturformidlingscenter med en videnskabelig fugle- og ringmærkningsstation, butik og café.
I løbet af foråret måtte bygherren konstatere, at der var uforudsete renoveringsopgaver. Dette betød, at den oprindelige tidsplan for færdiggørelsen af centeret ikke kunne holde.
- Detaljer
Af Thorkild Lund - fuglefotos: Mette Berg
Fuglefotografering boomer i disse år. Udstyret har gennemgået en rivende udvikling, samtidig med at nettet giver store muligheder for formidling af fotos. Også her i ”Nordjyllands Fugle” har vi nydt godt af fuglebilleder af hidtil uset høj kvalitet. Ikke mindst derfor er det på tide, at vi giver plads til omtale af nogle af de dygtige fotografer, der så ihærdigt kører rundt i vores landsdel og gennem deres billeder deler fugleoplevelser med os andre. Den meget besøgte hjemmeside "Vild med Lille Vildmose" er blevet lidt af et mekka for fuglefotografer, ja naturfotografer af alle slags. Der er ikke en dag i hele året, hvor der ikke bliver lagt spændende fotos op.
- Detaljer
Landsvale er nu placeret i midten af hvad der tidligere kaldtes "sangerne". Harbosletten 14/9-15 foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk |
Af Esben Sloth Andersen
Det siges at ”forandring fryder”. Men de fleste fuglefolk bryder sig næppe om den forandring af artsrækkefølgen, der introduceres i denne udgave af Nordjyllands Fugle. Vi har nemlig gennem mange år vænnet os til en meget anderledes og tilsyneladende urokkelig systematik.
- Detaljer
Taigasædgås - foto: Hans Henrik Larsen |
Af Ole Roland Therkildsen
En lille bestand af Taigasædgæs, der yngler i det nordlige Skandinavien, overvintrer hvert år i Lille Vildmose. I kuldeperioder kan dele af bestanden trække til Nørreådalen og området omkring Tjele Langsø. Da der generelt mangler viden om de Taigasædgæs, der forekommer i Danmark har Naturstyrelsen finansieret et projekt, der skal indsamle viden til understøtning af forvaltningen af bestandene. Projektet har bl.a. til formål at afgrænse delbestandene af de danske Taigasædgæs, forbedre bestandsopgørelserne, udarbejde overlevelsesanalyser og indsamle viden om bestandens reproduktion samt dens habitatudnyttelse. Projektet skal bidrage til en international forvaltningsplan for Taigasædgæs.
- Detaljer
Sorthovedet måge forsøgte at yngle ved Nordmandshage. Foto er fra Hanstholm, 11. juli 2015 - Henrik Haaning Nielsen |
Af Søren Poulsen og Anders Brinkmann
”Fuglene i Sydøstvendsyssel” dækker området af Vendsyssel øst for E45. Området er særligt kendetegnet ved sin beliggenhed ud mod Kattegat, hvor store flokke af dykænder opholder sig i Læsø Rende og Aalborg Bugt. Fugletrækket følger primært kystlinjen ned mod Limfjordens udmunding, og mudderflader og strandenge lokker rige mængder af rastende vadefugle til. Men også baglandet er rigt på fugleliv med fine rastlokaliteter for gæs, svaner og Hjejler, og med særlige ynglefugle som Kongeørn og en stor bestand af Vagtel. I følgende afsnit er der fokuseret på udvalgte ynglefugle samt trækket ved Nordmandshage.
- Detaljer
Jagtfalk, Agger Tange 31.10.2015 foto: Tonny Ravn Kristiansen |
Af Henrik Haaning Nielsen
Med omkring 20-25 fund i hele Danmark har efteråret og vinteren stået for en ny Danmarksrekord i Jagtfalk. Mange har fået gode oplevelser med Jagtfalke rundt omkring i landet, og en lang række flotte billeder ligger blandt andet på DOF-basen, og dokumenterer mange af fundene.
Der var mest ”gang i den” i oktober og november, hvor der blev set trækkende eksemplarer på flere lokaliteter, men flere steder havde stationære fugle gennem længere perioder. Det samme gjorde sig gældende i bl.a. Skåne.
Vi skal tilbage til 2005 med 8 fund (oktober-december), 2011 med 12 fund (september-december) og 2012 med 11 fund (oktober-december) for at finde de tidligere Danmarksrekorder, men efteråret 2015 slår sig markant fast som ny rekord. Nordjylland bidrog med tre fugle.
- Detaljer
Tekst og fotos: Jørgen Peter Kjeldsen, ornit.dk
Om Kortnæbbet Gås’ tilstedeværelse i Nordjylland i tid og rum
Vi lever i en tid med stor dynamik i fuglebestandene – tænk bare på arter som Skestork, Trane eller Havørn – situationen i dag minder meget lidt om situationen for 20-25 år siden.
Generelt har der også været stor fremgang hos næsten alle gåsearter. Et af de bedst dokumenterede tilfælde er Kortnæbbet Gås, og i denne artikel kigger jeg specifikt på situationen i Nordjylland.
- Detaljer
|
Af Henrik Haaning Nielsen
Aage V. Jensen Naturfond og Institut for Bioscience indgik i begyndelsen af 2007 en samarbejdsaftale om overvågning af et udvalg af ynglefugle og rastende trækfugle i Vejlerne. Overvågningen af ynglefugle i Vejlerne har til opgave at bidrage til NOVANA-overvågningen af ynglefugle, som er iværksat for at opfylde Danmarks forpligtelser i forhold til EU-fuglebeskyttelsesdirektivet. Denne overvågning skal føre til samlede vurderinger af de enkelte arters bevaringsstatus i Danmark.
- Detaljer
|
af Thorkild Lund
Ved årsskiftet udkom "Status og udviklingstendensen for Danmarks internationalt vigtige fugleområder", rapporten over caretakerprojektet fra 2003 til 2013. I en rangordning af IBA'erne af lokaliteter med det bedste helhedsbillede for raste- og ynglefugle ligger Lille Vildmose i spidsen.
På baggrund af de omfattende naturgenopretningsprojekter der finder sted i Lille Vildmose i disse år, vil lokaliteten utvivlsomt befinde sig i dette førerfelt i mange år fremover. Der er tale om en dynamisk proces, som bevirker at naturen og dermed fuglelivets sammensætning forandres fra år til år.
- Detaljer
af Jan Tøttrup Nielsen
GPS senderen tjekkes inden ørnen |
Ørneeventyr eller ej
Siden Kongeørnen vendte tilbage som dansk ynglefugl i 1998, har de i alt 37 yngleforsøg resulteret i 34 udfløjne unger. Kongeørnen er hidtil blevet fundet ynglende på fire forskellige lokaliteter langs østkysten i det nordlige Jylland. I de første par år efter det første yngleforsøg var spændingen stor – var det en enlig svale, eller var det begyndelsen til et nyt ørneeventyr i lighed med Havørnens, der også er vendt tilbage som dansk ynglefugl. Havørnebestanden nærmest eksploderede efter 1995, sandsynligvis pga. de mange mulige ynglehabitater og det store fødeudbud.
- Detaljer
Spor af Mårhund |
af Jacob Palsgaard Andersen, Aage V. Jensen Naturfond
For at give de ynglende fugle i Lille Vildmose bedre vilkår, valgte vi i 2011 at regulere bestanden af rovdyr (mårhund, ræv og mink), som led i et større naturgenopretningsprojekt. Resultatet har siden 2011 været 18 mårhunde, 9 mink og 30 ræve. I 2014 blev det til 6 ræve, 5 mink og 3 mårhunde, hvilket kan hænge sammen med, at der har været et udbrud af hvalpesyge, som ramte både ræv og mårhund. En af de positive konstateringer fra den forgangne sæson er, at vi igen i år (2014) ikke har haft ynglende mårhunde i Lille Vildmose!
- Skagen fuglestation 1972-1976
- Portræt af Tscherning Clausen
- Atlaslejr i Vesthimmerland
- For 43 år siden – Guldspætte i Vejgaard
- Orientsejler (Apus pacificus) – ny nordjysk fugleart
- Høgesanger ved Liver Ås udløb og lidt om Liver Ås udløb, Vandplasken og Kærsgård Strand
- Blåstjert i Tornby Klitplantage 28-29. marts 2014
- Ternernes nomade kom forbi
- Sortbrynet Albatros på besøg Nordjylland i 2014
- Kongeørnens fødevalg i Danmark - foreløbige resultater
- Juelstrup Sø – tilbage efter at have været væk i 90 år
- Hirtshals - fuglelokaliteter
- Naturfotograf Albert Steen-Hansen
- Duehøgen i Vendsyssel 1977-2013
- Hatten af for sølvhejren
- Hvid jul i Hanstholm
- Hortulan – efterhånden en sjælden gæst i det nordjyske
- Kongeørn og Havørn yngler i samme skov
- Stylteløber - yngler for første gang med succes i Danmark
- Ingen ynglende mårhunde i Lille Vildmose i 2013!
- Foreløbig status for Skovmår i Nordjylland
- Gåsegrib ved Kåstrup nær Skive – Nordjyllands andet fund
- De store græsædere
- Jan Tøttrup Nielsen
- Lille Vildmose - ynglefugle i naturgenopretningsområdet i 2012
- Ynglefugle på Hirsholmene 2012
- Tre rejser til Læsø og Nordre Rønner for over 80 år siden
- Succes med regulering af mårhunde i Lille Vildmose
- Ulven tilbage i Nordjylland
- Krognæb-invasionen 2012
- Asiatisk Ørkensanger
- Registrering af Sortspætte i Rold Skov
- Lille kjove - invasion i efteråret 2012
- Stenpikkerefteråret 2011
- Ynglefuglene på de nordjyske højmoser i historisk perspektiv
- Nordjysk Ornitologisk Kartoteks historie - 40 år
- Knud Pedersen – Skagen
- Fuglenes ørige i Limfjorden
- Sandternen yngler igen i Nordjylland
- Hvidvinget korsnæb i 2011 - hidtil største invasion i Danmark og Nordjylland
- Kongeørn-symposie i Falsterbo 28. til 30. september 2012
- Regulering af Mårhund og Ræv i Lille Vildmose
- Fugleåret 2011
- 40 års jubilæums rapport
- Ringmærkning af Stor Hornugle i Kongerslev 2012
- Følg Nordjyske knortegæs på deres vej
- Ynglefuglerapport fra Vejlerne
- Nekrolog over Mark Pedersen
- Fugle der falder ned fra himlen
- Ederfuglen som ynglefugl i Limfjorden
- Vilsted Sø
- Havørn – ny ynglefugl i Nordjylland
- Fyrkat Engsø & Onsild Ådal
- To amerikanere på besøg i Vildmosen
- Hvidbrystet Præstekrave
- Mårhunden – opdatering fra 2009-rapporten
- Hvidstrubet Spurv i Skørping
- Fugleåret 2010
- Totaloptælling i tidligere råstofindvindingsområde i Lille Vildmose
- Toplærken i Nordjylland – før, nu og hvor længe?
- Beretning fra en feltbisse i uglegruppen
- Sløruglens bestandsudvikling i Nordjylland 1992 til 2009
- Kirkeuglen og Grønt Partnerskab
- Simon Sigaard Christiansen – ung lovende ringmærker - med international karriere
- Udsigt til Kongeørnens jagtmarker
- Mårhunden – en uønsket art i Danmark
- Fugleåret 2009
- Fugleåret 2008
- Riden som ynglefugl i Nordjylland
- De nordjyske Sædgæs
- Ti år med ynglende Kongeørn i Danmark
- Ynglebestanden af Rød Glente i Vendsyssel 1991-2008
- Biæder yngler i Han Herred 2008
- Zoologisk Museums Kirkeugleprojekt
- Tegneren Brian Zobbe
- Lille Vildmose – et naturområde i forandring
- Halkær Sø
- Fugleåret 2007