Af Claus Brostrøm Nielsen & Simon Christiansen
Claus beretter fra morgenen 2/6 2021: Kl. 5:00 ankom jeg til Grenen og parkerede bilen ved Sandormsporet. Det var min første af i alt fem dage i Skagen og forventningerne var selvfølgelig høje med den gode vejrudsigt. Inden morgen-obsen på Grenen kunne starte, skulle jeg lige have klaret betalingen for parkering.
Da jeg står og forsøger at finde ud af betalingsautomaten, får jeg kigget op på nogle svaler, som ligger lige over mig. Uden kikkert ser jeg at en af fuglene har sort underhale. Hvad!? Var det virkelig en Rødrygget Svale (Cecropis daurica)? Jeg får sat kikkerten på fuglen, som stadig ligger næsten lige over mit hoved. I kikkert ser jeg nu sorte underhaledækfjer og rød overgump. Sagen er klar – Rødrygget Svale!
Fuglen meldes ud på Zello kl. 05:05 og efterfølgende på Bird Alarm. Den ligger nu sammen med Landsvaler og Bysvaler over kiosken ved Grenens P-plads. Alex Sand Frich er lige ankommet til parkeringen og bliver den næste birder, der ser fuglen. Svalen bliver nu efterfølgende set af folk som står på Grenen, og et par af dem twitcher fuglen. Vi lægger mærke til at fuglen er temmelig stribet på brystet, men er ikke klar over om det er inden for variationen for Rødrygget Svale. Fuglen forsøger et par gange at sætte sig på taget af kiosken, men bliver jaget væk af de lokale Landsvaler. Flere folk kommer til for at se fuglen og ca. 20 personer når at se fuglen inden den kl. 05:45 ses sidste gang flyve ud mod Grenen. Efter at have set på billeder bliver vi klar over, at det formentlig er en af de østlige underarter af Rødrygget Svale. Kl. 08:50 genfindes fuglen ved Kabeltromlen, og den raster herefter de næste par timer, indtil den ses sidste gang kl. 10:37.
Asiatisk Rødrygget svale’ ssp. daurica/japonica, Skagen, 2. juni 2021. Foto: Jens Kirkeby.
Notér blå fjer i nakken, der skaber en ’bro’ over nakkebåndet og overgumpen som er ensfarvet med smalle mørke striber
Som så mange andre morgener stod Simon ved Kabeltromlen og var i gang med ringmærkningen. Han beretter om situationen herfra: Der var frisk østenvind, og få fugle i nettene. En Skovhornugle var kort forinden desværre trillet ud af nettet, men en Skovskade var blevet hængende, og den kunne ringmærkerne muntre sig med at sætte ring på – uden for mange bidemærker i hænderne. Omkring kl. 5 melder Claus Brostrøm Nielsen om Rødrygget Svale på Grenens P-plads ved kiosken. Jeg havde ellers lige spejdet og tjekket svaler i den retning. Men det ville være fedt at se en alligevel. Resten af ringmærkningsteamet denne morgen (Jonas Pedersen, Rasmus Matthiesen og Michaela Berdougo) fik lov at cykle hen og se den. Jeg blev tilbage i tilfælde af, at det trak ud inden næste ringmærkningsrunde. Det lykkedes mig dog alligevel at se den i teleskop fra Kabeltromlen, hvor den fløj rundt med hovedsageligt Bysvaler omkring Kunstmuseet.
’Asiatisk Rødrygget svale’ ssp. daurica/japonica, Skagen, 2. juni 2021. Foto: Erik Christophersen.
Billede er taget i varmt medlys.
Da det var blevet tid til næste runde, kom mine folk tilbage. Rasmus viste mig billeder af fuglen. Den virkede meget stribet på undersiden, og så ringede en klokke for mig. Det pegede på en af de asiatiske underarter ssp. daurica/japonica, som jeg godt havde i erindringen kunne dukke op, specielt sent på foråret eller om sommeren er det med at være opmærksomme på dem. Jeg huskede i hvert fald et fund fra Øland, Sverige i juni for nogle år tilbage. Jeg har dog aldrig selv set én af de asiatiske racer og har ikke helt styr på alle karaktererne, men der var vist også et eller andet med farverne på oversiden… Jeg meldte derfor på Zello, Skagen Birding, om andre på P-pladsen havde noteret sig, at det kunne dreje sig om en af de asiatiske, fordi den var så stribet og opfordrede til at der blev taget billeder af oversiden. Alex Sand Frich svarede, at han også havde spekuleret i dette. Mikkel Friborg Mortensen var tilbage på stationen, efter at han havde set svalen, og jeg bad ham derfor om at sende os billeder/tekst fra ”Handbook of Western Palearctic Birds”, så vi kunne blive lidt klogere på bestemmelsen. Desuden havde Erik Christophersen været hurtig til at lægge billeder op på sin blog. Udover distinkt stribet underside på hvidlig bug kunne der på billederne ses mørkblåt midt i nakken, så kalotten på issen har kontakt med nakke/ryg. Den var intens rødlig bag øjet og overgumpen virkede ret ensfarvet rødorange. Jeg var nu overbevist om at det måtte være en daurica/japonica.
’Asiatisk Rødrygget svale’ ssp. daurica/japonica, Skagen, 2. juni 2021. Foto: Jens Kirkeby.
Notér den kraftigt stribede og hvidlige underside og mørkere ansigt. Billede taget i modlys
Fuglen var imidlertid ikke længere at se, indtil Jørgen Hulbæk Christiansen genfandt den omkring 8:50. Til at starte med kunne vi ikke se, om det var samme fugl eller en ny fugl. Indtrykket af gumpens farve varierede en del alt efter lyset på fuglen. Men efter noget tid blev det klart for os, at det var den samme, specielt efter at den var kommet helt tæt på os ved Kabeltromlen. I de næste par timer rastede den frem og tilbage mellem Grenens P-plads, Verdens Ende og Kabeltromlen, hvor vi ved sidstnævnte fik rigtigt gode observationer af den, når den med de andre svaler dykkede ned til de våde mudderbaner lige nord for Kabeltromlen ad flere omgange. Det lykkedes mig endda at få stemmen optaget en af gangene.
Sjovt nok var der for få dage forinden, om aftenen den 30. maj også fundet og fotograferet en Rødrygget Svale af Torben Andersen samme sted på Grenens P-plads. Denne var dog tegnet som de normalt plejer at være, tilhørende den sydeuropæiske underart ssp. rufula.
Til sammenligning Rødrygget Svale ssp. rufula fra den sydeuropæiske bestand, Skagen 31. maj 2021. Foto: Torben Andersen.
Denne fugl holdt til samme sted som den asiatiske fugl.
Norsk fugl
23/5 blev der observeret en ’Asiatisk Rødrygget Svale’ i Nevlungstranda Naturreservat ved Larvik. Det kunne potentielt omhandle samme fugl som i Skagen, men på billeder kan det ses, at fuglen ved Larvik bl.a. havde små distinkte hakker i håndsvingfjerene i begge vinger, som fuglen fra Skagen ikke har. Omvendt har Skagenfuglen to tydelige hakker i halen, som Larvikfuglen ikke har. Der er derfor med sikkerhed tale om to forskellige individer.
Norge har i alt godkendt seks fund af ’Asiatisk Rødrygget Svale’ i landet (inklusive fuglen fra 23/5 2021). Sverige har to fund af ssp. daurica/japonica til og med 2020, mens der også er godkendte europæiske fund i bl.a. Finland og Storbritannien.
Tak
Tak til Tor A. Olsen for information om de norske fund samt til Erik Christophersen, Jens Kirkeby og Torben Andersen for lån af billeder.