Af Henrik Haaning Nielsen
Tre observationer af Lille Gulben i Nordjylland i 2019 spredte både glæde og forvirring. Hvor mange fugle involverede det? Allerførst tydede det på to ud fra karakterer, der kunne ses på billederne. Kunne tre i virkeligheden udelukkes? Eller var det bedre at klappe hesten og betragte det som et individ? Billedmaterialet blev afgørende.
Fundene
Den 27. april dukkede en Lille Gulben op i Ulvedybet. Det var Danmarks niende fund og den blev, naturligt nok, et stort tilløbsstykke. Den blev set dagligt indtil den 8. maj. Den 31. maj finder jeg en Lille Gulben ved Krapdiget på Bygholmengen i Vejlerne. Jeg ser den kun i flugt, men får taget mange dokumentationsbilleder, hvor den bl.a. flyver rundt sammen med Rødben. På det tidspunkt regner jeg det for en ny fugl. Der er gået knap tre uger, siden fuglen i Ulvedybet er set sidste gang. Dertil er ultimo maj og primo juni en god periode med hidtil fire fund fra Danmark. Denne fugl bliver ikke genfundet trods tjek af stedet seks gange frem til den 10. juni, hvor der foretages en grundig enggennemgang på hele Bygholmengen for at registrere engens ynglefugle. Den 23. juni gentages enggennemgangen, og her finder jeg igen Lille Gulben ved Krapdiget. Faktisk stort set samme sted som da jeg fandt fuglen den 31. maj; mere end tre uger tidligere.
Lille Gulben, Bygholm Vejle 23. juni 2019. Foto: Henrik Haaning Nielsen/Avifauna Consult
Dragtkaraktererne
Jeg har studeret de foreliggende fotos fra årets tre forekomster grundigt.
Det som først og fremmest er karakteristisk er, at juni-fuglen har tydeligt slidte inderste håndsvingfjer. Det er der hverken tale om på fuglen fra Ulvedybet eller på den
fra Vejlerne den 31. maj. Datoen siger dog ultimo juni, og for en fugl der ikke er lykkedes som ynglefugl, kan man godt forestille sig, at den kunne gå i gang med svingfjersfældning?
Ifølge ”Birds of The Western Palearctic” (Cramp & Simmons 1983) sker svingfjersfældning typisk i vinterkvarteret i perioden mellem midten af juli og starten af oktober.
Jeg vurderer dog, at det er for usikkert at bruge de slidte håndsvingfjer på Vejlernes juni-fugl til at afgøre, at der kan være tale om en fugl nummer to (eller tre). Der er nemlig blot tale om en slidt fugl, hvilket også er tydeligt, når man sammenligner med fjerdetaljerne på den stående fugl fra henholdsvis Ulvedybet og Vejlerne (i juni). At svingfjersfældningen tilsyneladende snart påbegyndes på dette individ, er helt normalt på dette tidspunkt af året.
Lille Gulben, Ulvedybet 8. maj 2019. Foto Jens Eriksen
Sammenligner man karakterer hos de tre fugle, er der umiddelbart en række åbenlyse forskelle. Således er fuglen fra Vejlerne den 31. maj betydeligt mindre plettet særligt på skulderfjer og overvingedækfjer i forhold til både fuglen fra Ulvedybet samt fuglen fra Vejlerne den 23. juni. Vingebåndet på de store dækfjer er også bredere på fuglen fra den 31. maj i forhold til Ulvedybs-fuglen og Vejlerne-fuglen i juni. Endvidere ser øjenbrynsstribe og tøjle bredere og hvidere ud på Vejlerne-fuglen den 31. maj.
Ifølge Cramp & Simmons 1983 påbegynder Lille Gulben fældning til yngledragt fra slutningen af januar eller februar. Fældningen involverer ofte hoved, nakke, hele undersiden, det meste af ryggen, de fleste skulderfjer og tertialer, centrale halefjer, mange mellemste overvingedækfjer og nogle af de små overvingedækfjer. Hos nogle fugle er fældningen mere begrænset til kun at inkludere dele af hovedet, dele af undersiden, dele af ryggen, nogle skulderfjer, nogle af tertialerne og de inderste mellemste dækfjer. En mindre markeret fugl om foråret kan altså sagtens være udfarvet (2K+).
Interessant er det, at fældningen til yngledragt er færdig i april, hvorfor de tre fund alle må betragtes som færdigfældede. Det giver altså ikke mening, hvis Ulvedybs-fuglen skulle blive mindre plettet i løbet af maj og at Vejlerne-fuglen fra 31. maj skulle dukke op igen den 23. juni i en mere slidt dragt, men med flere pletter! Vi er altså på nuværende tidspunkt på vej til at arbejde os op til minimum to individer i Nordjylland i 2019!
Lille Gulben, Ulvedybet 5. maj 2019. Foto: Lars Grøn
Fuglen fra Vejlerne den 31. maj er tilsyneladende dragtmæssigt tilstrækkeligt forskellig fra fuglen i Ulvedybet og fuglen fra juni i Vejlerne. Imidlertid er det svært at udelukke, at fuglen fra Ulvedybet og fuglen fra Vejlerne i juni ikke er det samme individ. Såvel proportionsmæssigt som dragtmæssigt er det svært at finde påfaldende forskelle, vel at mærke hvis man antager, at fuglen er blevet (temmelig) slidt. Der er mange gemmesteder i både Ulvedybet og i Vejlerne, men også mange lokaliteter mellem Ulvedybet og Vejlerne, hvor en Lille Gulben kan gemme sig.
Umiddelbart er der altså stadig udmærket grund til at tro, at der er tale om to forskellige fugle i Nordjylland i 2019!
Jeg har kigget nærmere på forekomsterne af Lille Gulben i nogle af vores nabolande i perioden april-juni for at se, om det kunne sandsynliggøre tre forskellige fugle. Der var ikke tale om et åbenlyst influx af arten. England og Irland havde fem fund i perioden 20. april-29. juni (udover en overvintrende fugl, der også sås i april). Mest interessant herfra var at Fair Isle havde en stationær fugl 18-29. maj. Det blev vurderet, at det sandsynligvis var samme fugl, som blev genfundet på Mainland Shetland 19-20. juni!
Den 29. juni blev der fundet to nye fugle i England. Sverige havde ingen fund i perioden og Norge havde blot et fund i 2019: Den 6. juli på Røst.
Alt kan selvfølgelig lade sig gøre, men det havde været rart, hvis man skulle ”claime” et ”kæmpeinflux” af Lille Gulben i Nordjylland, at der tillige var influx i nogle af vores nabolande.
Billedkvalitet
Nu kommer aspektet med billedkvalitet ind i billedet. Det var meget interessant at modtage billeder af Ulvedybs-fuglen fra Jan Lindgaard Rasmussen. Sammenligner man billedet taget af Jens Eriksen og billedet taget af Jan Lindgaard Rasmussen, er der således åbenlyse forskelle. Jens Eriksens billede er detaljemættet, og man kan se de nøjagtige aftegninger i de forskellige fjergrupper. Kigger man i stedet på Jan Lindgaards billede, forsvinder der detaljer, og fuglen virker langt mindre plettet. Fuglen i Vejlerne den 31. maj virker lige så utegnet, og flere af de samme mere prominente pletter sidder de samme steder. Sammenligner man de to billeder fra Ulvedybet er de lige så forskellige, som hvis man sammenligner Jens Eriksens billede med billedet fra Vejlerne. Til gengæld ser fuglen fra Vejlerne og fuglen fra Ulvedybet meget ens ud, hvis man sammenligner Jan Lindgaards billede med mit (Fig. 1).
Fig. 1. Sammenligning af to billeder med lav detaljegrad fra dels Ulvedybet og Vejlerne. Bemærk lighederne.
Det hele ligger i billedkvaliteten, og hvor vidt billederne er croppet (beskåret) på grund af stor afstand til fuglene.
Dermed har situationen pludseligt ændret sig.
Vejler-fuglen fra den 31. maj, der var åbenlyst forskellig fra Ulvedybs-fuglen, er ikke så forskellig alligevel, hvis man sammenligner fotos ud fra samme grundlag. Med hensyn til Vejler-fuglen den 23. juni er der rimeligt grundlag for at sammenligne med Jens Eriksens billede fra Ulvedybet. Begge udgaver er tilstrækkeligt detaljemættede, og bortset fra sliddet i de inderste håndsvingfjer og de yderste store dækfjer, ”mangler” der kun nogle sorte pletter i nogle mellemste dækfjer (Fig. 2). Det kan nok ikke udelukkes, at det skyldes slid, i al fald hvis man arbejder ud fra et forsigtighedsprincip. Der er gået lidt mere end tre uger siden sidste observation i Vejlerne, hvor sliddet altså siden er blevet tydeligt i håndsvingfjerene.
Fig 2. Her sammenlignes to detaljerige fotos fra h.h.v. Ulvedybet og Vejlerne. Der er godt og vel 1,5 måned mellem
de to billeder og kan forklare sliddet og at der "mangler" pletter i de mellemste dækfjer. Der er gjort klar til en fældning.
Sliddet i håndsvingfjerene har jeg talt med Ole Thorup om, da jeg ikke husker at have set klirer som f.eks. Rødben have tydelig svingfjersfældning, som man eksempelvis ser det hos Vibe eller Stor Kobbersneppe tidligt på sommeren, hvis ynglen er opgivet. En af forklaringerne, som Ole påpeger er, at vore ynglende klirer hurtigt forlader ynglepladserne efter endt yngel eller yngleforsøg, så vi oplever ikke svingfjersfældning hos f.eks. Rødben. Til gengæld kan man se det hos f.eks. Sortklire, der ganske vist er i yngledragt når de passerer landet i juni-juli, men de kan have startet på fældning af de inderste 1-3 håndsvingfjer. Det samme gælder bl.a. Hvidklire, Svaleklire og Mudderklire.
Konklusion
Når de tre fund fra Nordjylland analyseres grundigt ud fra billederne, hvor grundlaget for billedkvaliteten er nogenlunde den samme, og hvor det vurderes, at der godt kan være blevet gjort klar til en vis fældning af de inderste håndsvingfjer på det aktuelle tidspunkt, hvor forekomsten i vores nabolande tages i betragtning, og hvor det vurderes, at begge lokaliteter (Ulvedybet og Vejlerne) har flere utilgængelige områder, hvor en klire kan overses, må svaret blive, at der blot har været tale om et individ i Nordjylland i 2019.
Det er selvfølgelig min vurdering. Den endelige vurdering vil blive vurderet og analyseret af Sjældenhedsudvalget.
Jeg vil på dette grundlag sende følgende til behandling hos Sjældenhedsudvalget (SU): Ulvedybet 27. april-8. maj. *Brian Kristensen, Rune Sø Neergaard, Henrik Haaning Nielsen m.fl. Bygholm Vejle 31. maj og 23-24. juni 2019. *Henrik Haaning Nielsen m.fl.
En stor tak skal lyde til fotograferne Lars Grøn, Jens Eriksen og Jan Lindgaard Rasmussen. Desuden skal der lyde en stor tak til Ole Thorup for en god diskussion om klirernes fældningsmønster.
”There’s more to the picture than meets the eye” (Neil Young).
Artiklen her er et sammendrag af HHNs artikel med samme titel på Pandion (www.pandion.dof.dk), og der henvises til hjemmesiden for mere uddybning og flere fotos (Red.).