Header

af Johnny Laursen

Hvordan opstod ideen om en hjemmeside
Grundlæggende er Nordjyllands Fugle en årbog som er udgivet siden 1971.  De første mange år var årbogen en gennemgang af Nordjyllands fugle.  I 2004 opstod ideen om at tilføje relaterede artikler. I 2005 udkom den først rapport, hvor indholdet var udvidet med 3 artikler.  Alle 3 var artikler om lokaliteter i Nordjylland.  Årbogen blev pludselig mere interessant. Allerede året efter var ideen om artiklerne udviklet til også at omfatte portrætter og større artikler om udvalgte arter. Efterhånden udviklede artikeldelen sig så meget, at der blev et behov for at skære ned på artsgennemgangen.

Hvornår startede hjemmesiden
Med årbogen som udkom i 2009, hvor der var 8 flotte artikler, opstod ideen om at etablere en hjemmeside. Grundlaget for en hjemmeside er jo som udgangspunkt, at der er noget indhold, som kan være interessant for læserne. De mange artikler fra rapporterne tilbage til 2005 blev således grundlaget for rapporten.  Prøv og find rapporten fra 2009 på hjemmesiden www.nordjyllandsfugle.dk  så vil du se, at det netop er forsiden fra den rapport som pryder hjemmesidens top. Det er Jens Frimer Andersen´s flotte akvarel.  Hjemmesiden blev etableret og åbnet for offentligheden i 2010.

Hvad indeholder hjemmesiden
Til og med januar 2019 er der lagt 141 spændende artikler op. I løbet af 2020 spædes der yderligere 15-20 artikler til. Artiklerne spænder vidt fra fotoreportager, portrætter af ornitologer og fotografer, artikler om udvalgte fugle og dyrs status i Nordjylland og ikke mindst artikler om lokaliteter og udviklingen på disse lokaliteter. Selv om de ældste artikler er 15 år gamle, er mange fortsat enten aktuelle eller i det mindste interessante.

Ud over artiklerne, som er det bærende element, så er der en meget vigtig og interessant oversigt over sjældne arter i de tidligere Nordjyllands og Viborgs amter, som Nordjyllands Fugle dækker. Her vil man f.eks. kunne se, at der i 1991 blev fundet en Rødhalset Natravn i Nordjylland. Den blev fundet på Gyvelstien i Skagen og var død. Man vil også finde en enkelt Ådselgrib for Nordjylland, som blev set i Skagen i 1993.

Endvidere kan man finde de tidligere årbøger (rapporter) i PDF versioner tilbage til 2004.  De tidligere rapporter offentliggøres som PDF godt et år efter de fysiske rapporter.

Hvilket formål har hjemmesiden
Primært er siden tænkt som et opslagsværk, hvor man kan orientere sig om Foreningen Nordjyllands Fugle og finde en masse spændende indhold om både mennesker, fugle og dyr for området. Hvis man ønsker at være interaktiv i forhold til Foreningen Nordjyllands Fugle, har vi valgt at det foregår på foreningens Facebook side.

Blev medlem
Selv om alt indhold fra årbogen bliver lagt på hjemmesiden (med forsinkelse), så kan hjemmesiden ikke hamle op med den trykte rapport. Den trykte rapport er et gedigent stykke håndværk, som fortjener at blive befamlet og beundret. Hermed en opfordring til at blive medlem af foreningen, hvis du ikke er medlem i forvejen. Dermed støtter du det store frivillige arbejde der ligger til grund og får hvert år en lækker rapport tilsendt.