Header

Af Pia Odgaard og Thorkild Lund
På en af årets sidste dage, 26/12, dukkede endnu en stor sjældenhed op. Denne gang en Vestlig Middelhavsstenpikker ved Sundstrup ved Virksund. Arten er blot registreret fire gange før i Danmark. Den blev der i otte dage.

Derfor var det var ikke overraskende, at dens tilstedeværelse i dagene netop mellem jul og nytår blev et tilløbsstykke. Hvordan den klarede sig, var der delte meninger om. Nogle observerede, hvordan den ivrigt eftersøgte føde på jorden, på bygninger og sommetider lod stemmen høre. Andre bemærkede, at den nogle gange sad og gispede efter vejret. Fuglen blev opdaget af Pia Odgaard, der bor i nærheden. Fundet er i skrivende stund til behandling hos SU.


Pias finderberetning:
Den 26. december tog jeg ned til Sundstrup for at kikke efter fugle, da der ofte er noget spændende i vintermånederne. Da jeg gik hen over havnen, fløj der en lille fugl fra det lille hus på havnen over til en container. Jeg troede først, at det var en Skærpiber, som ofte er på havnen om vinteren, men da jeg fik taget et par billeder på lang afstand og kigget nærmere efter, kunne jeg godt se, at det var en Stenpikker af en slags. Da jeg ikke selv er så skarp til de arter, fik jeg sendt billeder af sted til en fuglekender, som mente, det var en almindelig Stenpikker, men dog syntes, at det var et spændende fund på denne årstid. Jeg bestemte mig for at holde øje med fuglen for at se, om jeg kunne få nogle bedre billeder. Efter lidt tid fløj den over græsstykket ved P-pladsen og derfra over på marken på den anden side af den lille vej, hvor den skiftevis sad på pæle og i de små træer langs vejen, hvorfra den fløj ned og fouragerede på marken og i vejkanten. Jeg holdt øje med den i halvanden time, inden jeg tabte den af syne og bestemte mig til at gå hjem i varmen. Hjemme igen lagde jeg billederne på Facebook, og der gik ikke længe før der var nogle, der meldte ud, at det var en Middelhavsstenpikker, som senere blev bekræftet af flere, da billederne blev lagt ud på Facebook-gruppen ”Feltornitologen”.


Middelhavsstenpikker, Sundstrup 28. december 2018. Foto: Pia Odgaard.

Middelhavsstenpikker er som navnet siger udbredt i Middelhavsområdet
Arten er opdelt i to underarter, Vestlig Middelhavsstenpikker (Oenanthe hispanica hispanica), der er udbredt i de vestlige Middelhavslande og Nordafrika, og Østlig Middelhavsstenpikker (ssp. melanoleuca), der er udbredt i de østlige Middelhavslande og Mellemøsten. Fuglen fra Sundstrup menes at tilhøre underarten hispanica. Der er tidligere registreret fire fund af Middelhavsstenpikker i Danmark, to af hver underart. Sundstrupfuglen udgør det første vinterfund. Arten overvintrer i Afrika i Sahelbæltet syd for Sahara.