- Detaljer
Af redekoordinator Gunnar Hansen
Det har været et godt år for Havørnene i Nordjylland. I efterårsmånederne september-december blev der regelmæssigt set 10-14 Havørne på en gang ved Vejlerne og ørnene yngler nu omkring ti steder i Nordjylland ud af den danske bestand på ca. 100 par.
- Detaljer
Af Anton Thøger Larsen
Først vil jeg indlede med at sige tak til Nordjyllandsværket for deres store interesse og fine samarbejde omkring "deres" Vandrefalke.
Det har især været Flemming Ahlmann og undertegnede, der har fulgt falkene, og vi har endda, efter at have været oppe til en lille prøve, fået lov at bevæge os rundt på værket, selvfølgelig iført det lovpligtige sikkerhedsudstyr.
- Detaljer
Tekst og foto: Jens Kristian Kjærgård
Nordmors er kendt for sine massive forekomster af moler og smukke kuperede moræne landskaber. Særligt iøjefaldende er molerets kystskrænter.
Flere steder ud mod fjorden finder man også lavere liggende landskaber, blandt andet ved Feggesund, hvor der både er holme, småøer og afgræssede strandenge. Lidt længere nede af vestsiden af Nordmors finder man det smukke og kuperede område med ”Skarregaard”, omfattende Skranderup Plantage, kystskrænter og to større søer, Skarresøerne, med tilhørende enge.
- Detaljer
Af Jan Tøttrup Nielsen
Antallet af ynglende Kongeørne i 2019 er som i 2018 fem par, men derudover er der et nyt par under etablering, dog uden at yngle i år. Men 2019 skulle vise sig at blive et meget spændende år – et år med mange udfordringer.
Følgende personer: HAC, TC, TL, EFJ, FA, ATL har udover jeg selv bidraget med mange oplysninger om ynglesæsonen 2019.
- Detaljer
Tekst og foto: Henrik Haaning Nielsen
DOF Nordvestjylland inviterede søndag den 9. januar 2022 til en koordineret optælling af Sortgrå ryle, Stenvender og Skærpiber på Thys kyst. Det er første gang nogensinde at fuglene på samtlige høfder og moler i området (Fra Agger til Vigsø) blev optalt samme dag. 15 deltagere havde meldt sig til optællingen, heraf bl.a. et hold på fire fra Himmerland og en fra Lemvig.
- Detaljer
Af Jacob Palsgaard Andersen, Aage V. Jensen Naturfond
LIFE-projektet i Lille Vildmose er slut – og det er nu passende at stoppe op og gøre status på indsatsen for forvaltningen af områdets Ræve og Mårhunde. Nåede vi i mål – og hvad skal der ske fremover? Er det overhovedet muligt at konkludere, om indsatsen har haft sin virkning? Vi har indført en lang række tiltag overfor både Mink, Ræv og Mårhund.
- Detaljer
Tekst og fotos: Henrik Haaning Nielsen/Avifauna Consult
Aage V. Jensen Naturfond og Institut for Bioscience indgik i begyndelsen af 2007 en samarbejdsaftale om overvågning af et udvalg af ynglefugle og rastende trækfugle i Vejlerne. Overvågningen af ynglefugle i Vejlerne har til opgave at bidrage til NOVANA-overvågningen af ynglefugle, som er iværksat for at opfylde Danmarks forpligtelser i forhold til EU-fuglebeskyttelsesdirektivet. Denne overvågning skal føre til samlede vurderinger af de enkelte arters bevaringsstatus i Danmark.
- Detaljer
Af Thorkild Lund
Lille Vildmose er en af Danmarks bedste fuglelokaliteter. Området er fredet efter Naturbeskyttelsesloven, det er et EU-fuglebeskyttelsesområde, IBA (International Bird Area), Natura 2000, Ramsarområde og 68% af det fredede område ejes af AVJNF. I syd ligger Tofte Skov og Mose og i nord den noget mindre Høstemark Skov. I skovene er der kun adgang for offentligheden gennem guidede ture, mens der i det såkaldte Mellemområde er fri adgang for offentligheden. Alle tre nævnte områder er hegnede med henblik på at holde Krondyr, Elg og Vildsvin inde.
- Detaljer
Af Henning Ettrup
På Skagen Fuglestation indsamles for tredje år ringmærkningsdata fra al ringmærkning på Grenen og omkring Skagen. Det gælder også projektet med monitering af ynglefugle (Constant Effort Site eller CES), som foregår ved Jennes Sø.
Se Danmarks Ringmærkerforening (ringmaerkning.dk)
Ringmærkningen foregik forskellige steder nord og nordøst for Skagen med Det Grå Fyr som omdrejningspunkt. Også enkelte andre steder i regionen (Ålbæk Klitplantage) blev der foretaget mærkning af stationen. Det blev til i alt 235 fangstdage i løbet af året, hvor hovedområderne var Grenen og Jennes Sø.
- Detaljer
Af Knud Pedersen
Skagen Fuglestation har i 2019 været særdeles godt bemandet med en lang række frivillige fra marts til december. Derfor blev 2019 endnu et travlt år med et mangesidet aktivitetsniveau.
De primære aktiviteter har koncentreret sig om ringmærkning, trækobservationer og naturformidling. Oplæring af nye ringmærkere, observatører og formidlere har også været en vigtig aktivitet. Endvidere er der indsamlet en række forskellige data til forskningsprojekter ved universiteter m.fl.
- Detaljer
af Jan Skriver, Journalist og naturfotograf
Jan Tøttrup og Hans Christophersen følger kongeørnenes liv tæt. I samarbejde med Miljøstyrelsen, Dansk Ornitologisk Forening og Aage V. Jensen Naturfond er der ophængt vildtkameraer for bl.a. at klarlægge årsagen til ynglesucces eller mangel på samme. Se den fine artikel i Jyllands-Posten af Jan Skriver: Kongeørne og redekamera.pdf
- Detaljer
Nordjyllands Fugle 2019, Rapport nr. 56, udkom til tiden primo maj 2020. Årets rapport indeholder en lang række virkelig gode artikler, både om personer, spændende arter for året og ikke mindst samlede gennemgange af områdets vigtigste fuglelokaliteter. Områdets dygtige fotografer har igen leveret et omfattende og meget flot billedmateriale til rapporten.
Hvis du ikke har set rapporten, så har du nu muligheden for at se den som PDF: Tidligere rapporter som PDF