Header

Viden om fugle

  • Overblik over artiklerne via "tags"

    Antallet af artikler er blevet omfattende. Derfor er artiklerne nu udstyret med tags for at give et bedre overblik over artiklerne.
    God læselyst. 

  • Amerikansk Kærhøg i Vejlerne – ny art for Danmark

    Tekst og fotos: Henrik Haaning Nielsen

    26. oktober 2023 startede for mit vedkommende før solopgang i Østerildtårnet, da jeg er tilknyttet et særligt projekt i de Vestlige Vejler, der bl.a. indebærer at overnattende fugle i alle søer skal tælles og kortlægges.

  • Dødsejler i Skagen – Gråsejleren der endte sine dage på Grenen

    Af Forstander Simon Sigaard Christiansen

    Dette er historien om en 1K Gråsejler der den 31. oktober 2023 blev fundet død på jorden nær Kabeltromlen, hvor Skagen Fuglestation gennemfører en stor del af ringmærkningen.

  • Alaskavipstjert – ny art for Nordjylland og Danmark

    Af Simon Kiesé og Hans Christophersen

    Den 28. september 2023, efter endt morgenobs ved Grenen, valgte vi (og to andre observatører) at gå ad Sandormsporet tilbage til fuglestationen – et godt valg skulle det vise sig. 

  • Eremitbis – uventet ny art for Nordjylland

    Af Hans Christophersen

    At vi her i Nordjyllands Fugle skal skrive om Eremitibis kommer givet noget uventet. Men i november 2023 var en gruppe på 23 fugle på besøg i landet. Heraf blev de to set i Nordjylland.

  • Projekt Slørugle Vendsyssel

    Af Svend Erik Frandsen & Rene Larsen

    I 22 år har vi fra Frederikshavn fulgt bestanden af Slørugle i Vendsyssel. I år 2001 var der rygter om en lokalitet med en enkelt Slørugle, og i den forbindelse satte vi den første redekasse op. Dette gav ikke noget resultat, men kort efter fandt vi det første ynglepar tæt på Frederikshavn.

  • Kirkeuglerne i Nordjylland 2023

    Af Lars Bo Jacobsen

    Den danske kirkeuglebestand var i 2023 på 15 kendte par. De er fordelt med otte par i Østhimmerland, to i Vesthimmerland, to ved Skiveegnen, et i Midtjylland og to i Sydvestjylland. Så der er kun tre kendte par udenfor Nordjylland.

  • Sneuglen i Nordjylland - ingen i næsten ti år

    Af Kurt Prentow

    I foråret 2024 er det 10 år siden, at den foreløbig sidste Sneugle er set i Danmark, nemlig en fugl i Skagen 14/4 2014. Vi bringer her en oversigt over fund af Sneugle i Nordjylland siden 1950, fordelt på årtier.

  • Ynglefugletællinger THY

    Af Henrik Haaning Nielsen

    I 2022 indgik DOF Nordvestjylland en aftale med Nationalpark Thy om at tælle ynglefuglene i en række udvalgte områder i Nationalparken, hvor der enten var planlagt eller gennemført ændringer i naturtilstanden.

  • Kongeørn – status og nyt om byttedyr

    Tekst og fotos af Jan Tøttrup Nielsen & Hans Christophersen

    Trods det at den danske bestand af ynglende Kongeørne fortsat blot er på fire par, er der omsider håb om en positiv udvikling for arten. 

  • Lisbeths rejse til Varanger – Havørn fra Vilsted Sø på langtur 

    Tekst: Kim Skelmose, Foto og kort: Daniel Palm Eskildsen

    Den 29. maj 2022. Min dag begynder med, at jeg mødes med resten af holdet bag GPS-mærkningen af Havørne og Steen Holmgaard, opsynsmand ved Aage V. Jensen Naturfond, som vil fragte os til havørnereden ved Vilsted Sø.

  • Havørne skaber en ny ’naturens orden’

    Tekst og fotos Jan Skriver

    I 2023 oplevede jeg ved selvsyn et paradigmeskifte i den nordjyske kystnatur, hvor jeg siden 1990’erne har været med til at tælle ynglefugle, primært på holmene i Nibe-Gjøl Bredning Vildtreservat.

  • Ringmærkning under Skagen Fuglestation 2023

    Af Henning Ettrup

    Der er i denne årbog desværre ikke plads til hele oversigten over ringmærkning ved Skagen Fuglestation i 2023. I stedet henvises til en udførlig beretning i fuglestationens årsskrift på www.skagenfuglestation.dk.

  • Nattræk i Øby

    Af Lars Mogensen

    Der er rigtigt mange fuglearter, der trækker om natten – også arter som man måske ikke forventer er aktive på det tidspunkt. Vi kender til fænomenet ”trækfald” langs de kystnære områder.

  • Pungmejser i Østerådalen 2022

    Af Anders Brinkmann (tekst og fotos)

    For første gang siden slutfirserne kom der pungmejseunger på vingerne i Østerådalen i Aalborg. Det blev tilmed til hele to kuld. 

  • Mursejler-kolonier i Aalborg i årene 1972-2022

    Af Henning Rønn

    Jeg har fra 12 års-alderen interesseret mig for fugle. Jeg er født og opvokset i Aalborg og har boet her det meste af mit liv. Jeg blev hurtigt opmærksom på Mursejlerne, der i sommeraftenerne fløj højt oppe og skreg i store flokke, og jeg fandt ud af, at der ynglede Mursejlere i Vor Frelsers Kirke, tæt på, hvor jeg boede.

  • Danmarks eneste toplærkepar får to unger i 2022

    Tekst og foto: Conny Jensen
    Conny Jensen har fulgt Toplærkerne i Hirtshals gennem sæsonen og dokumenterer her via tekst og fotos

  • Kortnæbbet Gås fra Svalbard i mesterlære hos Lille Vildmoses Tajgasædgås

    Af Jan Skriver

    Kan én gåseart på forårstræk følge med en anden gåseart og på den måde lære nye veje til jomfruelige yngleområder i Arktis? Og kan mesterlæren udvikle sig til en ny trækrute og resultere i en ny ynglebestand med fremgang?

  • Status for Havørn som ynglefugl i Nordjylland

    Af Hans Christophersen

    Siden Lars Mogensen skrev en artikel i Nordjyllands Fugle 2017 under titlen ’Fra ildeset til populær’ (Mogensen 2018) om Havørnens genkomst som nordjysk ynglefugl har bestanden – især på landsplan, men også i Nordjylland – udviklet sig markant, og det er derfor på tide at gøre status her fem år senere. 

  • Kongeørn i Danmark og Nordjylland 2022

    Af Hans Christophersen og Jan Tøttrup Nielsen

    Den danske bestand udvikler sig fortsat ikke. Der findes seks besatte kongeørnerevirer i Danmark – alle fortsat i Nordjylland. Fire par gennemfører yngel, og tre af parrene får i alt fire unger på vingerne. På to lokaliteter holder enlige hanner territoriet. Ved årets udgang er der dog kun ørnepar på tre lokaliteter, idet en ynglefugl findes død i efteråret.

Side 1 ud af 4