Header

Tekst og foto: Karsten Bach og Kari Ganeser

– om første nordjyske fund af Hvidkindet Værling

Det var en tidlig søndag morgen, den 14. marts 2021, at foderbrættet i vores have i Rødhus første gang fik besøg af den lille blege spurvefugl. Vi er selv ivrige fugleentusiaster, men havde ingen ide om hvilken fugl det kunne være. Det lignede mest en farveløs Gulspurv, men den var mere reserveret og holdt altid afstand til de andre Gulspurve.

Kameraet kom hurtigt frem, og de første billeder blev med det samme genkendt af app’en ”Merlin Bird ID” som en Hvidkindet Værling (Emberiza leucocephalos). Da den lignede fuldstændig, burde der ikke være tvivl, men den var ikke at finde i fuglebøgerne over europæiske fugle, og på nettet stod der, at den hørte hjemme i Asien, så tvivlen nagede alligevel efter morgenkaffen…

Hurtigt blev billederne delt på Dansk Ornitologisk Forenings facebookside i håb om, at nogle af de mange fugleentusiaster kunne af- eller bekræfte fundet. Det blev starten på en lavine, vi ikke havde forestillet os konsekvensen af. Der var hurtigt enighed om, at det var en Hvidkindet Værling, vi havde besøg af, og allerede en time efter opslaget ankom de første fugleinteresserede til Rødhus. Herefter valfartede ornitologer og twitchere til fra nær og fjern. Trods coronarestriktioner og forsamlingsforbud blev det en uge med besøg af over 200 fugleentusiaster fra solopgang til sen aften, hvor mange fik et nyt kryds på artslisten. Vi havde fornøjelsen af fuglen i 14 dage, hvor den poserede flittigt for fotograferne, indtil den fløj videre den 28. marts 2021. Den blev ikke set siden. Fundet er efterfølgende på baggrund af foto- og videodokumentation godkendt af et enigt sjældenhedsudvalg som det første fund af Hvidkindet Værling hun i Danmark.

Der foreligger tidligere fem fund af hanner fra perioden 1973 til 2020 – ingen af dem fra Nordjylland. Arten er som nævnt udbredt i Asien øst for Ural. Den er trækfugl og overvintrer i to, delte områder – henholdsvis Kina og Korea samt i Kazakhstan og områder syd herfor.