Header

Tekst og foto: Alex Sand Frich

Dette er beretningen om et fund af Grøn Sanger (Phylloscopus nitidus) den 7. september 2021 i Ellekrattet, Skagen. Fundet er det andet i Ellekrattet og det tredje i Danmark. Fuglen blev i første omgang fejlbestemt til en Lundsanger (P. trochiloides, ssp. viridianus). Først en måned senere opdagede jeg fejlen efter at have kigget nærmere på mine fotos og lydoptagelser.

Om natten til den 7. september havde det været fint trækvejr, 13° C., SV 5 m/s og skyfrit. Fra kl. 6 om morgenen og frem til kl. 12 var vinden langsomt tiltagende til 8-10 m/s fra vest med vekslende skydække og stigende temperatur til 19° C.

Jeg startede dagen helt alene på Grenen kl. 6:27 og fortsatte indtil lidt før kl. 9, hvor jeg besluttede mig for at begive mig hjemad efter en småkedelig morgen uden nævneværdigt fugletræk. Bedste fugle havde været en rastende Storkjove og en Dværgfalk. Ved 9-tiden nåede jeg frem til P-pladsen på Grenen, og det var først da, at jeg besluttede mig for at gå en tur gennem Ellekrattet inden hjemturen. Det skulle vise sig at være en god beslutning.


Grøn Sanger, Ellekrattet, 7. september 2021

Der var en hel del småfugle i trækronerne og det var i sig selv opmuntrende. Kl. 9:12 var jeg nået omtrent 30 meter ind ad vejen i Ellekrattet. Da hører jeg i et blandet fuglekor flere tydelige Hvid Vipstjert-lignende kald, der straks får mig til at tænke på Lundsanger.

Jeg finder hurtigt fuglen i det tætte løv over mig, hvor jeg ser den ganske godt, men kortvarigt. Jeg hæftede mig særligt ved at den havde et meget tydeligt vingebånd og min endelige bestemmelse til Lundsanger faldt da prompte.

Jeg ser dog også, at den virker meget gullig på strube/øvre bryst a la ung Løvsanger, men det slår jeg hen som ”optisk bedrag”, der må skyldes, at lyset i trækronerne snyder mig. Vingebåndet og fuglens kald havde jo fortalt mig nok til at bestemme den til Lundsanger, og på grund af den gullige farve gættede jeg på, at det måtte være en ungfugl. Det var så min første efterårs-Lundsanger nogensinde, men deri tog jeg altså fejl.

Jeg fik optaget nogle kald med min mobiltelefon og meldt fuglen ud som Lundsanger på Skagen Birding (Zello) og Bird Alarm. Herefter hastede jeg tilbage til bilen for at få hentet mit kamera og bedre optageudstyr. Da jeg kom tilbage til åstedet var fuglen som sunket i jorden, og jeg blev faktisk lidt træt af mig selv over, at jeg ikke havde taget fotoudstyr med i første omgang. Jeg forsøgte mig et par gange med playback af Lundsangers kald og sang, men det fik jeg ikke nogen respons på.

Jeg så dog stadig en del ”phyller” i trækronerne, men ingen med vingebånd. Men heldigvis, lidt mere end 20 minutter efter jeg sidst havde kontakt med fuglen, hørte jeg den igen kalde fra trækronerne, og i løbet af de næste 10-15 minutter fik jeg taget nogle få fotos samt optaget flere og bedre kald og to korte sangstrofer.


Grøn Sanger, Ellekrattet, 7. september 2021

Selv om jeg var meget glad over at finde og se min første efterårs-Lundsanger nogensinde, var der blot fire andre i Skagen, som lagde vejen forbi Ellekrattet for at se og høre fuglen. Det havde nok forholdt sig meget anderledes, hvis jeg havde bestemt fuglen korrekt fra start.

Senere samme dag blev fotos og lydoptagelser af kald og sang lagt på DOFbasen som Lundsanger, og her lå det så upåagtet i over en måned. I det tidsrum tog en nagende tvivl i mig til i styrke, men først den 10. oktober fik jeg taget mig sammen til at gennemgå hele min 42 minutter lange lydoptagelse fra Ellekrattet.

Jeg fik lavet nogle spektrogrammer i programmet Audacity og kunne konstatere, at der var så meget sammenfald med Grøn Sanger, at jeg ikke bare kunne gemme sagen væk.


Spektogram af stemmeoptagelsen

Jeg bad derfor Jens Kirkeby og Thomas W. Johansen (som begge var involveret i Skagens første fund af Grøn Sanger) om at kigge på mine optagelser, og da de var enige i min fortolkning, valgte jeg at offentliggøre fundet som Grøn Sanger på ’Friggens Blog’.

Som et afsluttende kuriosum kan jeg fortælle, at fuglen opholdt sig i den samme gruppe af træer i Ellekrattet som det var tilfældet med Skagens første Grøn Sanger, fundet af Rolf Christensen den 27. maj 2020.