Header

Af Thomas Siig

Vi er den 17. maj 2021 på tur rundt om Vilsted sø. Vi har få dage forinden brokket os, Mikkel Rasmussen og jeg, over at der ikke er gode steder til vadefugle, ingen vadeflader. Vi har dog fundet en lille pyt på sydøst siden af søen, der ser lovende ud. Så det er min første tur til den nye pyt for at se, om der skulle være noget.

Jeg ankommer til pytten kl. 11:20 og scanner hurtigt området igennem for at se, om der er noget jeg skal kigge nærmere på. Jeg kan se toppen af et hoved, der stikker op mellem tuerne. Jeg er egentlig ikke i tvivl om, hvad det er jeg har fundet. En braksvale. Jeg ringer til Mikkel, siger at jeg har en braksvale, og han skal skynde sig til pytten. Udover dette sender jeg billeder til Anders Rasmussen og Hans Christophersen. De bekræfter begge, at der er tale om en braksvale. Der bliver ringet op fra begge og spurgt til, om jeg kan bestemme den yderlige. Det kan jeg ikke, da den på dette tidspunkt ikke har bevæget sig.


Rødvinget Braksvale, Vilsted Sø, 19. maj 2021. Foto: Albert Steen-Hansen

Jeg finder min fuglebogsapp frem, hvilket dog bliver besværliggjort af, at jeg hele tiden gerne vil have nogle bedre billeder af fuglen. Jeg skal dog lige have læst op på forskellen mellem sortvinget og rødvinget. Fuglen står stadig så dårligt, at jeg ikke kan bestemme noget som helst. Jeg melder fuglen ud som en Sortvinget Braksvale på birdalarm. Tre minutter senere ringer Henrik Haaning. Han er på vej og forventer at være der i løbet af 20 minutter. Han spørger ind til min præcise location. Jeg forklarer det så godt, det nu kan lade sig gøre. Mikkel Rasmussen ankommer derefter. Nu kommer der mere ro på. Der bliver taget billeder, stadig ’docu’ gennem teleskop, og tjekket yderligere op på kendetegn. Vi står der i omkring et kvarter, hvor fuglen stort set ikke bevæger sig. Tre minutter før Henrik Haanings planlagte ankomst flyver fuglen. Nu er der panik. Vi står med en ikke bestemt braksvale, der ’tæsker’ mod nordvest, imod Ranum. Vi følger fuglen, der flyver hen over midten af Vilsted Sø. Vi har stadig ikke fået et godt kik på undersiden. Jeg ringer til Henrik for at fortælle den nedslående nyhed. Vi kører efter fuglen. Vi ender ud på tangen i midten af søen, hvor vi genfinder den fouragerende på nordvestsiden af søen. Henrik skynder sig derover, mens vi andre bliver for at følge den, hvis den nu skulle rykke videre. På det her tidspunkt bliver jeg nødt til at ringe til mit arbejde for at sige, at jeg ikke kommer før jeg er ’færdig’. Min kollega, Jonathan, griner og mener, at jeg hellere må få gjort det, jeg nu er i gang med færdigt, da jeg lyder noget oprevet i det.

Henrik Haaning ankommer til nordvestsiden. Han får stort set med det sammen øje på fuglen. Han får taget nogle billeder. Og den bliver derefter bestemt og meldt ud som Rødvinget Braksvale.

Jeg tager på arbejde, men kommer forbi senere på dagen for at nyde den i aftensolen. Den står fint på en pløjemark og ses flyvende.

Fuglen bliver i området i fire dage frem til den 20. maj, og mange tager turen til Vilsted Sø i den anledning. Der er tale om det fjerde nordjyske fund og det første siden 1995. Arten er udbredt i et bredt bælte fra det sydvestlige Europa over Nordafrika mod øst til Pakistan.


Rødvinget Braksvale, Vilsted Sø, 19. maj 2021. Foto: Lars Grøn