Header

Af Jens Kirkeby

En adult Dværghejre Ixobrychus minutus han blev søndag den 7. juni 2020 ved 15-tiden set ved Skarvsøen i Reservatet på Grenen af Michael Juul Nielsen og hurtigt meldt ud via DOFbasen. Han havde set den flyve lavt over rørskoven omkring stedet, hvor en Drosselrørsanger i en længere periode havde sangpost.

Knapt en halv time senere ser Rune Søe Neergaard indtastningen på DOFbasen og melder Dværghejren ud på Zello – Skagen Birding. Hurtigt kom der folk til Nordstrandstiens lave udsigtspunkt, ca. midtvejs på Skarvsøen. Her blev der tålmodigt ventet i langt over en time, og nogle nåede endda at gå igen, inden hejren kl. 17:08 stille og roligt fløj lavt forbi på langs af søen til de tilbageblevne otte birderes højlydte jubel. Vi var to fotografer, som prøvede, men begge fumlede og missede fine skud af den usædvanlige fugl.


Dværghejre, Skagen 7. juni 2020. Foto: Knud Pedersen

Dværghejren var et eksotisk og flot syn – med sin natsorte overside med ovale, skarpt tegnede, sandfarvede vingefelter, fødder langt bagud og et lyst gulligt næb med orangerødt ved basis. Da gensynet blev meldt ud på Zello, kom der sandelig gang i folk, og trafikken fortsatte roligt de følgende to dage, hvor fuglen lod sig se fint, både flyvende og siddende. Hannen ”paukede” – eller ”gryntede”, som nogen sagde – flittigt om aftenen og gennem de to følgende dage.

Fuglen blev sidst registreret sent om aftenen den 9. juni 2020.

På Xeno-canto (https://www.xeno-canto.org/566142), ligger en optagelse fra vestenden af Skarvsøen om aftenen den første dag.

Det er ikke mindre end 51 år siden, at der senest er fundet Dværghejre i Nordjylland – og den var død, 7/8 1969 Aalborg. Seneste levende fugl blev set i Hanstholm Vildtreservat 3/5 1964, altså for 56 år siden. Faktisk gælder seks af hidtil otte nordjyske fund døde fugle. Enten er de fundet døde eller blevet skudt. De skudte fugle stammer fra perioden 1865 til 1944. Arten er ikke tidligere truffet i Skagen.


Dværghejre, Skagen 7. juni 2020. Foto: Christian Andersen Jensen