Af Thorkild Lund
15/5 2019 fotograferede Leif Jensen en Spansk Spurv i en stendynge på Nedre Mosevej i Skagen: NY ART FOR LANDET!! Det gjorde Leif til vinder af kategorien "Årets Hitfotograf" på Danish Birder Awards, som blev afholdt 25/01 2020 på Refshaleøen i København.
Her følger resten af begrundelsen for hæderen: Fuglen blev artsbestemt af Leif selv, da han senere på dagen kom hjem og tjekkede sine billeder igennem fra dagens tur. Her opdagede han, at det ikke blot var en Gråspurv, han havde fotograferet seks timer tidligere, men en klokkeklar Spansk Spurv. Fundet blev derefter straks meldt ud, men fuglen blev desværre aldrig genfundet. Dokumentationen var heldigvis helt i top, og sådan blev Danmarks første fund af Spansk Spurv kun set og fotograferet af en eneste person: Leif Jensen fra Skagen. For de lokale birdere i Skagen kom det ikke som nogen stor overraskelse, at Leif pludselig hev en MEGA ud af kameraet – det havde længe ligget i kortene. For Leif er uden sammenligning Skagens mest aktive fuglefotograf. Dagligt cykler han land og by tyndt med sit kamera i bagagen for at fotografere, hvad han nu kan finde af fugle og anden natur. Dværgværling, Hortulan og Fuglekongesanger er blot nogle af de fine arter, han tidligere har fundet og fotodokumenteret i Skagen – alle vidste, han havde et "hitpotentiale". Leif er det fornemste eksempel på, at stor aktivitet og tålmodighed lønner sig, og at sjældne fugle kan findes overalt i Skagen, hvis man aktivt opsøger det.
Stenpikker og Spansk Spurv, Skagen 15. maj 2019. Foto: Leif Jensen
Om fundet beretter Leif følgende: "Jeg sad og fotograferede Stenpikkere, da spurven pludselig hoppede ind i billedet. Jeg er mere fuglefotograf end jeg er feltornitolog, så det var først, da jeg over middag kom hjem til min computer, at jeg fandt ud af, at jeg havde fotograferet en Spansk Spurv, der aldrig tidligere var set i Danmark".
Spansk Spurv er helt overvejende en standfugl, der har sin hovedudbredelse i Middelhavsområdet og Mellemøsten, dog adskilt i en østlig og vestlig bestand, sidstnævnte koncentreret i Spanien. Der er 2000 km fra Spanien til Skagen, så af den grund er fundet usædvanligt. Den er truffet i Storbritannien en halv snes gange og en enkelt gang i Sverige. Som sine nære slægtninge, Gråspurv og Skovspurv tilhører den væverfuglenes gruppe, men mens de førstnævnte kun sjældent ses bygge en lukket væverfuglerede i vegetationen, er det normen hos Spansk Spurv, oven i købet i store kolonier i store træer ude i landskabet.