Af Jan Tøttrup Nielsen
Antallet af ynglende Kongeørne i 2019 er som i 2018 fem par, men derudover er der et nyt par under etablering, dog uden at yngle i år. Men 2019 skulle vise sig at blive et meget spændende år – et år med mange udfordringer.
Følgende personer: HAC, TC, TL, EFJ, FA, ATL har udover jeg selv bidraget med mange oplysninger om ynglesæsonen 2019.
Ynglesæsonen 2019
Store Vildmose: Som i 2018 ses kun hannen regelmæssigt ved redeområdet først på ynglesæsonen, mens hunnen kun ses ganske få gange. Måske har de et andet ukendt sted også, da det er atypisk, at de ikke ses sammen. Fra 20/2 ses parret dog regelmæssigt ved redelokalitetens to reder og parring ses i de følgende uger. Parret vælger til sidst at bruge reden fra 2016, efter at have besøgt og udbedret begge reder. Rugningen foregår helt uforstyrret og 27/5 ruger hunnen stadig, men inden udgangen af maj opgives rugningen. 4/6 undersøges reden, og heri finder jeg et ubefrugtet æg og ingen spor af unger. Hunnen forsvinder kort tid efter, og det er kun hannen der ses året ud.
Kæmperede i Lærk, Hals Nørreskov. Reden er over 2,15 m høj. Foto: Jan Tøttrup Nielsen
Hals Nørreskov: Den gamle han fra det mest produktive par i Danmark blev fundet død i skoven 20/11 2018. Kongeørnen blev sendt til undersøgelse på DTU og dødsårsagen viste sig at være en voldsom luftsækbetændelse, forårsaget af en svampeinfektion (sandsynligvis Aspergillus fumigatus). Ørnen var ekstremt afmagret, uden tegn på ydre vold. Ørnen blev undersøgt for aviær influenza uden at finde tegn på infektionen.
Kirtelmave og kråse blev undersøgt for carbufuran og parathion samt en lang række pesticider med henblik på eventuel forgiftning; ingen af stofferne blev dog påvist.
Den gamle hun var alene på lokaliteten frem til 26/1 2019, hvor der for første gang igen blev set to fugle og 4/2 blev der set parring for første gang – altså en ny han på lokaliteten. Jeg ser hannen for første gang 22/2. Den nye han er fuldt udfarvet dvs. mindst 7-8K og meget mørk.
Primo juni 2019 - den store rede med ungen er styrtet ned. Foto: Jan Tøttrup Nielsen
Parret bruger den store rede i lærk (Fig. 1), og midt i maj ses en 28-30 dage gammel unge i reden. Ringmærkningen af ungen skal foregå 14/6 og her konstateres det, at den store rede med ungen er styrtet ned (Fig.2). Under den nedstyrtede rede findes rester af et æg med en død unge (ikke klækket) samt rester af fem knækkede håndsvingfjer fra ungen! Nedstyrtningen er sket 5-7 dage tidligere, og jeg kan se at der er friske ekskrementer og bytterester under redetræet – dvs. ungen har overlevet styrtet. Ungen sidder 20-25 m fra redetræet på en lille forhøjning (Fig. 3). Ekskrementer, dun og bytterester viser at ungen bliver fodret på jorden af de gamle fugle. Den viser sig at have brækket/knækket syv af de ti håndsvingfjer i højre vinge, da den styrtede ned sammen med reden. Ud over de knækkede fjer ser ungen ikke ud til at have lidt overlast, den er i god foderstand, men er voldsomt plaget af utøj – især flåter, som især sidder omkring øjnene. Efter at have holdt krisemøder, besluttes det 21/6 at ringmærke den (en hun, højre ben ZM-ring E25 og venstre ben farvering (gylden) 6Q4H) og den sættes op i en anden rede i en eg, som står lige ved siden af det gamle redetræ. 25/6 tjekkes ungen, der sidder fint i den ny rede og fodres af forældrene (bytterester i reden). Sidst i juni styrter også denne rede ned, og ungen sidder i bevoksningen ofte på et væltet stød. 6/7 sidder den på en stor stak tømmer 320 m fra redetræet, og begge gamle fugle ses i området. 15/7 er ungen flyttet til en gammel dynge træ 860 m fra reden. Den har det fint, men kan ikke flyve.
Den skadede unge fodres dagligt på pladsen af forældrefuglene. Syv håndsvingfjer knækkede. Foto: Jan Tøttrup Nielsen
Når fjer i vækst knækker ved vækstcentret, lukkes fjerene, og den defekte fjer udstødes, hvorefter en ny dannes. Problemet er bare, at det tager mindst to måneder for en stor håndsvingfjer at vokse ud. Heldigvis er der masser af mad på lokaliteten, og forældrefuglene har ingen problemer med at skaffe føde. Ungen fodres i området omkring den gamle træstak. Der er masser af dun og ekskrementer i området og mange bytterester – mest fasaner. Jeg tjekker området 26/8, hvor ungen nu findes siddende højt oppe i en rødel. Jeg kan se, at alle håndsvingfjer nu er næsten vokset ud. Ungen kan nu flyve kortere afstande med besvær, men jeg kan se, at den kan tage højde.
23/10 meddeler den lokale skytte, at ørnen flyver fint dog lidt ”handicappet”, og 24/11 ses alle tre ørne i luften sammen – ungen flyver fint nu, alt næsten normalt. Ungen er på lokaliteten året ud.
Hals Sønderskov: Jeg tjekker lokaliteten 27/2. GPS-hannen (Høstemark 2015) fra sidste år ses ved redebevoksningen. Skytten i skoven ser hele januar tre kongeørne. En 2K hun (ungen fra 2018) og parret fra sidste år – GPS-hannen og den gamle hun, som sidder sammen ved redebevoksningen. Jeg ser senere på dagen en 2K hun sidde inde mellem træerne øst for redebevoksningen. Der er bygget på reden fra sidste år, og den er ”pyntet” med grønne grangrene.
21/3 er den gamle hun og 2K ørnen væk, og en ny hun ses lette fra reden. Denne viser sig at være GPS-ørnen fra Tofte 2015, som nu har overtaget territoriet, således at parret nu består af de to GPS-ørne. Skytten har bemærket, at den gamle ørn er væk.
13/5 er reden tom, og yngleforsøget er tilsyneladende opgivet. Der er friske spor i reden – grønne grene og et par
dun, ingen spor af æg/unge. GPS-hunnen letter fra skovkanten, da jeg er på vej væk, den ses flyve ind i redebevoksningen. Jeg har ikke, trods ihærdig søgen, kunnet finde rester/spor efter den gamle hunørn fra 2018, så om den er død eller er blevet fordrevet at den nye GPS-hun vides ikke. GPS-parret er på lokaliteten året ud.
Høstemark Skov: 15/1 er der bygget på den vestlige rede inkl. grønne grangrene. Reden tjekkes igen 23/5 og er da tom, så heller ingen unger i år. Det er nu tredje år uden unger. Jeg tjekker reden 5/6, og begge reder i skoven er nu ”gennemgravet” af formentlig Skovmår. Der er påbegyndt en ny rede i en rødel lidt syd for de to andre reder, der er også lagt grønne grangrene i denne rede.
Tofte Skov NØ: Parret er flyttet tilbage til reden i skovfyr fra 2017. 16/4 ses hunnen ruge og 23/5 ses to unger ca. 42 dage gamle.
To unger i reden, Tofte Skov 25. juni 2019. Foto: Jan Skriver
10/6 farvemærkes de to første danske kongeørneunger 60 dage gamle samt påsættes GPS-sendere. Han-ungen højre ben ZM-ring E22 og på venstre ben 6Q1H (gylden) og hunungen højre ben ZM-ring E23 og venstre ben 6Q2H (gylden). Hun-ungen er udover at være den største også i betydeligt bedre foderstand, og hannen er meget lille og tynd, men ellers frisk. 25/6 ses begge unger i reden. Under indsamlingen af føderester 12/7 ser jeg hanungen og formentlig hunungen sidde og tigge i de store graner øst for reden. Efter at E23 har sendt fra samme position et stykke tid finder jeg 23/7 den liggende død ca. 25 m nordvest for reden. Ørnen ligger på maven og ser ikke ud til at være skadet. Dødsårsagen kan ikke fastslås, da kadaveret er råddent (alt kød, indvolde er væk), der er ingen brækkede knogler. GPS-senderen på den anden unge (E22) er tilsyneladende defekt og sender kun sporadisk, men den forlader tilsyneladende Tofte Skov mellem 15/10 og 21/10, hvor der først er en enkelt position fra Rold Skov og siden omkring Pajhede Skov. Ungen ses herefter flere gange omkring Pajhede Skov i november-december.
Ud over ovennævnte blev der overraskende 4/6 i Tofte Skov observeret et nyt par, en adult hun og en ca. 4K han. Parret blev set i guirlande-flugt flere gange. 16+25/6 ses de igen og derefter kun sporadisk året ud. Det bliver spændende at se, hvad 2020 bringer, og om der virkelig er plads til tre par Kongeørne i Lille Vildmose.
Blyforgiftet Kongeørn i Danmark
E13, en hårdt prøvet hunkongeørn, kom atter i søgelyset i 2019. Den 1. juni 2015 ringmærkes og påsættes GPS-sender på den enlige unge i Hals Nørreskov. Ungen, en hun, 54 dage gammel ringmærkes med ring nr. E13. Ungen flyver fra reden 23/6. Senderen sender oplysninger frem til slutningen af juli bortset fra den første uge i juli. Efterfølgende sendes der kun sporadisk data frem til 15/9, derefter er senderen ”død”. Alle sendte GPS- punkter er positioner fra området omkring redelokaliteten.
Trods manglende oplysninger direkte fra GPS-senderen er der efterfølgende mange oplysninger om E13. Ørnen ses frem til juni 2019 med sikkerhed i Skagen (Grenen) og Råbjerg Mose, hvor den ses mindst to gange. Første gang i 2017 og igen 5/6 2019 hvor GPS-senderen tydeligt ses. I den nordlige del af Jyske Ås er den set årligt fra 2016-2019, ofte flere uger i perioder. Den er to gange lige ved at blive indfanget i/ved fasanudsætningsvoliere. Den ene gang hænger den fast i trådnettet, men det lykkedes den at komme fri, inden den kan fanges.
15/7 2019 findes ørnen ved en fasanudsætningsplads på Jyske Ås, den kan ikke flyve, men ser ellers fin ud. Den har været fast i området de seneste 14-dage.
Ørnen indfanges og holdes i bur til den følgende morgen. Da man ikke kan få fat på mig, afhentes den af dyrlæge Morten Johannessen, Anicura Dyrehospital, City Syd i Aalborg.
Da man endelig får kontakt til mig, aftales det med dyrehospitalet, at jeg afhenter ørnen om aftenen i Aalborg (kl. 21:30) og sætter den i en lukket voliere.
Den defekte GPS-sender klippes af. Den har ingen brud på vinger/ben, men den har svært ved at stå på benene, må støtte med vingerne. Den ”går” lidt sjovt, som om den er beruset. Ørnen er noget mager og vejer kun 3,7 kg.
17/7 undersøges ørnen af dyrlæge Mona Lykke Jacobsen. Ørnen kan bevæge sig rundt og æder selv, men den observeres at have en grad af ataksi (nervøs forstyrrelse af muskelbevægelserne, især højre ben).
Ørnen undersøges i narkose. Der tages røntgenbilleder af hele kroppen samt ben, især højre ben er under mistanke. Intet abnormt findes, eneste ydre fund er en linje hen over hovedet, hvor fjer mangler, men skaden vurderes at være af ældre dato, da der er afskalning af sårskorpe. Blod udtages til analyse og sendes til det tyske laboratorium Laboklin.
Svaret fra Laboklin 18/7 viser en høj koncentration af bly i blodet- 32,7 µg/dl (0,327 ppm). Alle andre tal ser fine ud, men ørnen har en middelsvær blyforgiftning.
20/7 lader ørnen til at være i markant bedring, i forhold til da den kom ind. Den reagerer nu med normal respons på uvante ting i dens miljø. Den kan flyve i volieren, hvor to meter op i en skarp vinkel udføres uden besvær. Balance ved gang på jorden og især højre ben virker dog lettere besværet.
Bly er i større mængder dødelig, men selv i små mængder kan det være fatalt, idet bly påvirker fuglens adfærd, overlevelse og reproduktion. Typiske blyforgiftningssymptomer er, at fuglen har svært ved at stå/holde balancen, har dårligt syn, respirationsproblemer, trækker vejret med åbent næb, mørk fråde omkring næbbet og muskelsvaghed (Kanstrup et al. 2018, Ecke et al. 2017). Herring et al. (2017) har opstillet generaliserede kriterier til en vurdering af forgiftningsrisikoen ved blyeksponering for mængden af bly i blod: <0,2 ppm uden skadelig påvirkning, 0,2-<0,5 ppm subklinisk forgiftning, 0,5-1,0 ppm klinisk forgiftning og >1,0 ppm alvorlig klinisk forgiftning.
Ud over haglpatroner (forbudt i Danmark siden 1996) spredes der bly fra fragtmenter fra riffelammunition til prædatorer og ådselædere gennem slagteaffald fra nedlagte eller anskudte dyr (Herring et al. 2017). Riffelprojektiler, der bruges i Danmark, vejer typisk 10 gram. Ved gennemskydning af vildtet reduceres vægten typisk til ca. 3-7 gram, de resterende 2-3 gram sidder i småfragmenter i vildtkroppen eller er spredt sammen med blod og væv i terrænet bag ved dyret. En stor del af blyresterne sidder i sårkanalen, i lunger, lever og andre dele af indvolde, hvor dyret rammes. Disse dele skæres normalt fra under opbrækningen, der i de fleste tilfælde foregår i naturen. Kongeørnen går gerne på ådsler som f.eks. anskudt vildt, der ikke genfindes af skytten eller på slagteaffald. Der er her stor fare for at blive blyforgiftet.
Bly har været anvendt til fremstilling af ammunition til jagt i over 500 år (Kanstrup et al. 2018).
27/7 starter behandlingen for blyforgiftning. Det er en langvarig proces, som kan tage op til 2 måneder, afhængig af hvordan fuglen reagerer på afgiftningsmidler. 19/9 udtages den sidste blodprøve. Ørnen vejer nu 5,2 kg!! Benstillingen på højre ben er lettere mærket, men benet observeres at blive brugt normalt i voliere. Svaret fra Laboklin viser at blyindholdet nu er 0,038 ppm.
19/9 ved middagstid genudsættes ørnen i samme område, hvor den blev fundet mere end to måneder tidligere. Vejret er vindstille med klar himmel. Ørnen nærmest går fra os – den kan ikke flyve!! Ørnen ændrer pludselig retning og basker/løber mod nord og ”lander” i et lille vandhul, hvorfra jeg henter den op. Jeg beslutter at lade ørnen sidde i skovkanten for at tørre, og vi kører. Sidst på eftermiddagen køres forbi området to gange, uden at vi dog ser ørnen.
21/9 tjekker jeg udsætningsstedet kl. 11:45-13:40 – ørnen sidder på en bakkeskråning. Den forsøger at flyve ned ad bakken, den ”flyver” 20-30 m og lander på et dige – jeg går igen. Der er helt klart en bedring i forhold til 19/9.
23/9 er jeg hele området igennem og pludselig letter ørnen fra en høj douglasgran (mindst 18 m oppe) og flyver i træhøjde mod vest, og da den kommer til en eng, drejer den mod nord og tager højde. Jeg ser ikke ørnen mere den dag. Frem til 30/10 ses ørnen næsten dagligt af lokale og jeg ser den kl. 14:15 lette fra en stor lærk – den flyver fint nu. E13 er i området året ud. E13 blev den første danske ørn med blyforgiftning, og hele historien omkring E13 medfører tilsyneladende, at der nu bliver arbejdet på at få udfaset alt bly i forbindelse med jagt. ”Tiden er moden til en udfasning af bly i riffelammunition”, siger Marie-Louise Achton-Lyng, der er formand for våbenudvalget i Danmarks Jægerforbund, i en artikel på forbundets hjemmeside. Forbundet anerkender, at bly i riffelammunition udgør et potentielt miljømæssigt problem i forhold til spredning i naturen, samt et sundhedsproblem i vildtkød i træfområdet på dyr skudt med blyholdig riffelammunition. ”Når der findes tilfredsstillende alternativer til blyholdig ammunition, bør blyholdig ammunition udfases over en rimelig periode”, lyder det fra våbenudvalgets formand i artiklen, der slår fast, at Danmarks Jægerforbund i Vildtforvaltningsrådet er parat til at drøfte problematikken med blyholdig riffelammunition. Så noget godt kommer der tilsyneladende ud af hele denne historie.
Forfatteren med den blyforgiftede Kongeørn. Jyske Ås 19. september 2019. Foto: Jan Skriver
Har Kongeørnen en fremtid i Danmark?
Kongeørnen har det tilsyneladende ikke så godt i Danmark. Bestanden vokser, trods flere gode potentielle lokaliteter, meget langsomt. Vores data viser, at der på flere ynglelokaliteter er en stor udskiftning/dødelighed af ynglefugle og produktionen af udfløjne unger de seneste fire år er kraftigt faldende. Den gennemsnitlige produktion af udfløjne unger fra 1998-2015 er 1,13 unge/par med unger og 0,94 unge/yngleforsøg, i perioden 2016-2019 er den 1,25 unge/par med unger og 0,59 unge/yngleforsøg. Det er andelen af 0-kuld, der er stigende. I perioden 1998-2015 mislykkes kun 16,7% af yngleforsøgene, men i perioden 2016-2019 er det 52,9%.
DNA-analyser af fældefjer og individbestemmelse (ud fra fjer, ringe) viser, at der er en stor udskiftning på flere af de etablerede ynglelokaliteter. Det gælder bl.a. i Tofte Skov, hvor der er forsvundet mindst fem ynglefugle, hvoraf den ene er fundet skudt. Efter at der havde været et kongeørnepar ved Overgård i 2006-2009, som forsvandt, er der ikke siden registret et par på denne lokalitet, der er kun enkelte gange set en enlig Kongeørn, og det finder jeg meget mærkværdigt. Det er også foruroligende, at der ikke andre steder i Danmark, ud over i Nordjylland, registres ynglende Kongeørne. Jeg tror ikke på det skyldes fødemangel eller mangel på egnede ynglelokaliteter.
Kongeørnen er et problembarn og kommer let i konflikt med menneskelige interesser især jagt (udsætning) og husdyr (fritgående høns/ænder). En svensk Kongeørn blev fundet død i marts 2012 ved Tjele, forgiftet af udlagt carbufuran og carbufuran blev også fundet udlagt i fisk 900 m fra yngleparret i Store Vildmose. I 2016 blev hannen fra yngleparret i Tofte Skov fundet skudt og endelig blev en blyforgiftet Kongeørn fundet i Vendsyssel i 2019. Omvendt er det også mærkværdigt, at der pludselig dukker adulte fugle op på ynglelokaliteterne eksempelvis Store Vildmose 2018 hun, Hals Sønderskov 2018 hun, Hals Nørreskov 2019 han, hvor kommer de fra?
Litteratur:
Ecke, F., N.J. Singh, J.M. Arnemo, A. Bignert, B. Helander, Å.M.M. Berglund, H. Borg, C. Bröjer, K. Holm, M. Lanzone, T. Miller, Å. Nordström, J. Räikönen, I. Rodushkin, E. Ågren & B. Hörnfeldt 2017: Sublethal Lead Exposure Alters Movement Behaviour in Free-Ranging Golden Eagles. – Environmental Science and Technology 51:5729-5736.
Harmata, A.R. & M. Restani 2013: Lead, mercury, selenium, and other trace elements in tissues of Golden Eagles from southwestern Montana, USA. – Journal of Wildlife Diseases 49:114–124.
Herring, G., C. Eagles-Smith & J. Buck 2017: Characterizing Golden Eagle Risk to Lead and Anticoagulant Rodenticide Exposure: A Review. – Journal of Raptor Research 51(3):273-292. https://doi.org/10.3356/JRR-16-19.1
Kanstrup, N., M. Chriél, R. Dietz, C. Sonne & J. Søndergaard 2018: Blyindhold i rovfugle. – Dansk Jagtakademi.