Skagen
-
Overblik over artiklerne via "tags"
Antallet af artikler er blevet omfattende. Derfor er artiklerne nu udstyret med tags for at give et bedre overblik over artiklerne.
God læselyst. -
Ringmærkning under Skagen Fuglestation 2023
Af Henning Ettrup
Der er i denne årbog desværre ikke plads til hele oversigten over ringmærkning ved Skagen Fuglestation i 2023. I stedet henvises til en udførlig beretning i fuglestationens årsskrift på www.skagenfuglestation.dk.
-
Observationer ved Skagen Fuglestation 2023
Af Knud Pedersen, Hans Christophersen, Anders Østerby, Oluf Lou og Simon Sigaard Christiansen – bestyrelsesmedlemmer for Skagen Fuglestation
Aktiviteter og materiale
I starten af februar ankom den første assistent på fuglestationen, mens sæsonen startede med fuldt hus 1/3. Herefter var der observatører og ringmærkere på stationen frem til 7/12, hvor de sidste igen drog hjem. -
Lille Tårnfalk i Skagen 2022 – After Party
Af Knud Pedersen
Efter et par oplevelsesrige uger i Skagen i midten af maj, herunder i særklasse ”Det store ørne-orgie” med observationer af Kongeørn, Lille Skrigeørn, Steppeørn, Slangeørn, Dværgørn og Høgeørn i dagene 16.-23. maj, vendte familierne Hanne og Torben Sørensen, Vanløse og Hanne og Jens Eriksen, Gråsten tilbage til dagligdagen.
-
Fire dage med Scopolis Skråpe ved Grenen i 2022
Af Jens Kirkeby
Som mange nok ved, blev den gode gamle Kuhls Skråpe (Calonectris borealis) for knapt 10 år siden splittet op i to nye arter hhv. Atlantisk Skråpe (Calonectris borealis), som yngler omkring Acorerne, Madeira og Kanarieøerne, og Scopolis Skråpe (Calonectris diomedea), der yngler på øer i Middelhavet.
-
Ringmærkning under Skagen Fuglestation 2022
Af redaktionen
Denne artikel beskriver ganske kort ringmærkningssæsonen i Skagen i 2022, efterfulgt af 3 fine fotos af øjenkontakt med ringmærkede fugle. Der henvises til en udførlig beretning af Henning Ettrup i Skagen Fuglestations årsskrift for 2022 på www.skagenfuglestation.dk.
-
Observationer ved Skagen Fuglestation 2022
Af Anders Brinkmann, Hans Christophersen, Simon Sigaard Christiansen og Knud Pedersen
– bestyrelsesmedlemmer for Skagen Fuglestation
Aktiviteter og materiale
Allerede fra midten af februar ankom den første assistent på fuglestationen, men sæsonen startede for alvor den 1. marts og varede herefter helt frem til 6. december. En snes unge assistenter boede i længere perioder på fuglestationen gennem året, hvor der gennemsnitligt var fire til fem personer til dagligt at enten ringmærke eller gennemføre træktællinger sammen med lokale ressourcer. -
The Story of the Yellow-billed Kite that Took Denmark by Surprise
By Michaëla Berdougo
On Sunday the 2nd of May 2021, at the time when I was volunteering at Skagen Fuglestation, I went for a casual walk in the afternoon where I observed a kettle of raptors above western Ellekrattet with buzzards (våger), kites (glenter) and a young Hen Harrier (Blå Kærhøg). As I was still yet to identify a Black Kite (Sort Glente) by myself, I took many pictures of what I was pretty sure was a Black Kite so I could get my identification confirmed back at the station.
-
’Asiatisk Rødrygget Svale’ (Cecropis daurica daurica/japonica) – første fund i Skagen og Danmark
Af Claus Brostrøm Nielsen & Simon Christiansen
Claus beretter fra morgenen 2/6 2021: Kl. 5:00 ankom jeg til Grenen og parkerede bilen ved Sandormsporet. Det var min første af i alt fem dage i Skagen og forventningerne var selvfølgelig høje med den gode vejrudsigt. Inden morgen-obsen på Grenen kunne starte, skulle jeg lige have klaret betalingen for parkering.
-
Grøn Sanger i Ellekrattet
Tekst og foto: Alex Sand Frich
Dette er beretningen om et fund af Grøn Sanger (Phylloscopus nitidus) den 7. september 2021 i Ellekrattet, Skagen. Fundet er det andet i Ellekrattet og det tredje i Danmark. Fuglen blev i første omgang fejlbestemt til en Lundsanger (P. trochiloides, ssp. viridianus). Først en måned senere opdagede jeg fejlen efter at have kigget nærmere på mine fotos og lydoptagelser.
-
Tæt på de små stormsvaler
Af Simon S. Christiansen
I 2021 lykkedes det for første gang i Danmark at fange og ringmærke stormsvaler ved hjælp af spejlnet og afspilning af artens stemme om natten. Det har i mange år været brugt som en meget effektiv fangstmetode i andre lande – både på ynglepladserne, men også ved træksteder på f.eks. den norske og svenske vestkyst. Selv har jeg i 2013 været med til stormsvalefangst ved kolonien på Nolsoy, Færøerne, sammen med ringmærker Carsten Schultz. Vi fangede over kun to nætter omkring 800 Lille Stormsvaler.
-
Bjergtaget i Skagen
Af Sebastian Klein og Jonas Pedersen
Sebastian beretter fra morgenen den 3. juni: Jeg ankom ved Kabeltromlen på Grenen lidt i 7 og fortsatte videre af Sylviastien mod Verdens Ende. Kort før obsbakken blev jeg opmærksom på en kort skovsanger-agtig trille, der umiskendeligt lød som en syngende Bjergløvsanger fra et tæt krat på stien foran mig.
-
Rosenterne på Grenen
Tekst og foto: Jens Kirkeby
Lørdag den 26. juni 2021 kl. 09:09 fik vi meddelelsen fra Rolf over Grenen Fuglestations Zellokanal ”Rosenterne, Sandormsvinget, adult Rosenterne, stående” og nogle øjeblikke senere, inden for samme minut ”Rosenterne, Grenen, fotograferet, set fem minutter.” Rolf Christensen havde gjort det igen-igen.
-
Ringmærkning under Skagen Fuglestation 2021
Af redaktionen
Denne artikel beskriver ganske kort ringmærkningssæsonen i Skagen i 2021. Der henvises til en udførlig beretning af Henning Ettrup i Skagen Fuglestations årsskrift for 2022 på www.skagenfuglestation.dk.
Det kan dog kort nævnes, at der blev fanget 7786 fugle, hvoraf de 6868 blev mærket, 160 aflæst, mens 730 var genfangst af fugle, som allerede var fanget mindst én gang tidligere på sæsonen. Antallet er noget lavere end de 10.277 fugle, der blev fanget i 2020. -
Observationer ved Skagen Fuglestation 2021
Af Anders Brinkmann, Hans Christophersen, Simon Sigaard Christiansen og Knud Pedersen
- bestyrelsesmedlemmer for Skagen FuglestationAktiviteter og materiale
Fra marts til november var der mange forskellige assistenter, som beboede fuglestationen og arbejdede med trækobservationer. Gennemsnitligt var der i denne periode et hold på fem unge mennesker, der dagligt var i felten for enten at ringmærke eller gennemføre træktællinger sammen med de lokale ressource-personer. Hertil kommer alle de gæstende observatører og DOFbase-indtastere, der har bidraget til en god dækning gennem sæsonen, særligt i forårsmånederne. De titusindvis af bidrag i DOFbasen har muliggjort, at vi har kunnet sammenstille årets observationer, og publicere resultaterne heraf i denne artikel. -
Ny fugleart for Danmark, iagttaget i Nordjylland: Lille Sejler observeret ved Tranestederne 29. maj 2020
Af Oluf Lou
Efter en super flot iagttagelse af en 2K Steppeørn fredag formiddag fra Saftevandsbakken i Skagen, kom der kl. 16:38 en melding om, at Steppeørnen var set fra Damsted Klit. Kort efter blev en 'sandsynlig' Lille Skrigeørn meldt fra Flagbakken...!! Blev man forvirret...?
-
Grøn Sanger (Phylloscopus nitidus) Ellekrattet, Skagen 27/5 2021 – en næsten finderberetning
Af Thomas W. Johansen
Det havde i lang tid været planen, at jeg skulle til Skagen den 27. maj 2020. Bare en halv dag for at hente min søn Frederik Johansen. Frederik var dette forår observatør og ringmærker på Skagen Fuglestation. Forud for turen til Skagen opholdt jeg mig i familiens sommerhus i Ballum. -
Dværghejre set for første gang i mere end 50 år i Nordjylland
Af Jens Kirkeby
En adult Dværghejre Ixobrychus minutus han blev søndag den 7. juni 2020 ved 15-tiden set ved Skarvsøen i Reservatet på Grenen af Michael Juul Nielsen og hurtigt meldt ud via DOFbasen. Han havde set den flyve lavt over rørskoven omkring stedet, hvor en Drosselrørsanger i en længere periode havde sangpost.
-
Ringmærkning under Skagen Fuglestation 2020
Af Henning Ettrup, bestyrelsesmedlem for Skagen Fuglestation
Skagen Fuglestation ringmærker under licens fra Ringmærkningsafdelingen, Statens Naturhistoriske Museum. Al ringmærkning på Grenen og omkring Skagen sker under Skagen Fuglestations licens, ligesom også afrapporteringen af årets ringmærkningsaktiviteter i området foretages via fuglestationen. Fuglestations årsskrifter kan ses på www.skagenfuglestation.dk. -
Observationer ved Skagen Fuglestation 2020
Af Anders Brinkmann, Hans Christophersen, Simon Sigaard Christiansen og Knud Pedersen - bestyrelsesmedlemmer for Skagen Fuglestation
Der var godt med mennesker på fuglestationen i 2020, som kunne hjælpe til med observationer og feltarbejde gennem hele sæsonen fra marts til november. Coronarestriktionerne betød at nogle få frivillige ikke kunne komme frem i foråret som planlagt, men omvendt fik andre i stedet mulighed for at komme på ophold, efter at være blevet hjemsendt.
Side 1 ud af 2