- Detaljer
Hirtshals Havn foto: Kurt Prentow |
Af Kurt Prentow
Hirtshals ligger på en fremskudt bastion ud i Skagerrak mellem Jammerbugten og Tannis Bugt. Denne beliggenhed har stor betydning for, hvilke fugle der ses i årets løb i Hirtshals.
Vigtige trækruter for fuglene går forbi Hirtshals. Et stort træk af vandfugle følger Jyllands vestkyst både forår og efterår, og også mange landfugle følger kysten på trækket. Derfor kan man se ganske mange arter og høje antal på gode trækdage.
- Detaljer
Strandskade, Hirsholmene foto: Albert Steen-Hansen |
Af Poul Erik Sperling
Albert er født på Langeland for 77 år siden, og her opholdt han sig som barn. I 1962 tog han lærereksamen fra Esbjerg Seminarium, og herefter var han ansat et par år på Vindelev Skole ved Jelling, indtil han i 1964 blev ansat ved Farstrup Skole og flyttede til Farstrup. Siden har alle årene været centreret i Himmerland omkring Farstrup og Års. Oprindeligt var Albert botaniker og meget interesseret i planter og deres forekomst, men da han mødte sin kommende kone Inger, blev interessen udvidet til også at omfatte fugle. Hun gik nemlig på Jelling Seminarium med biologi som linjefag og Ernst Torp Pedersen som lærer. Han lavede på den tid mange fugleture, og det var på den måde, Alberts interesse for fugle begyndte.
- Detaljer
Den sidste unge der forlader reden. foto: Jan Tøttrup Nielsen |
Af Jan Tøttrup Nielsen
I 1976 startede jeg mit duehøgeprojekt i Vendsyssel, og undersøgelsen fortsætter foreløbig frem til 2017. Området dækker 2417 km2, hvilket er ca. ¾-del af Vendsyssel. Fra og med 1977 regnes med en årlig dækning af bestand og produktion på 95-100 %.
- Detaljer
Sølvhejre, Pytodde foto: Jørgen Peter Kjeldsen, ornit.dk |
Af Jan Skriver
Når moden skifter, kan det undertiden mærkes i naturen og aflæses i fuglefaunaen. Det er Sølvhejren et godt eksempel på.
For omkring 100 år siden balancerede denne spektakulære ædle hejre på randen af udryddelse i Europa, fordi den overalt blev efterstræbt på grund af sine dekorative fjer.
Ædelhejrernes lange snehvide fjer blev blandt andet brugt som pynt på damehatte.
- Detaljer
Ismåge 2K, Hanstholm Havn foto: Henrik H.Nielsen, Avifauna Consult |
Af Henrik Haaning Nielsen
Det er første gang, jeg har prøvet at twitche klokken 20:20 en vinterdag, men jeg havde ikke mange betænkeligheder, da jeg fik meldingen. Inden da havde jeg klukleet noget, da jeg hørte, at John Kyed kørte rundt på havnen, denne aften med en projektør for at tjekke måger. Tidligere på dagen var der nemlig kommet en melding om, at Flemming Møller fra Hillerød et par dage i forvejen havde fundet en Ismåge i Hanstholm Havn. Både John og jeg var lamslåede. Det var om onsdagen, Flemming havde fundet Ismågen, og samme dag havde John været på havnen – og dagen efter var jeg der – begge uvidende om alvoren, om drømmearten man selv vil finde.
- Detaljer
Hortulan, Skagen foto: Ella Mikkelsen |
Af Henrik Nyrup
Rejser man eksempelvis sydpå i Europa til landene omkring Middelhavet, er der en god mulighed for at opleve Hortulanen. Dette selv om der generelt siden 1950’erne har været en tilbagegang i Europa, og denne tilbagegang er i dele af Vesteuropa siden 1980’erne blevet yderligere forværret. Tilbagegangen menes især at være sammenhængende med omlægning af landbrugsdriften, men også fangst af småfugle i Sydeuropa angives flere steder som en medvirkende faktor til tilbagegangen.
- Detaljer
Kongeørnunge, Tofte Skov foto: Anton Thøger Larsen |
Af Tscherning Clausen
I ynglesæsonen 2013 ynglede der både et havørnepar og et kongeørnepar i Tofte Skov i Østhimmerland. Begge par havde ynglesucces, idet Havørnene fik tre unger og Kongeørnene fik en unge på vingerne til trods for, at afstanden mellem de to ørnereder blot er ca. 2½ km.
- Detaljer
Af Thorkild Lund
|
For første gang i Danmark ynglede Stylteløber med succes i 2013. Parret slog sig ned i Lille Vildmose, og ynglevirksomheden blev fulgt dagligt af mange besøgende, siden parret første gang blev observeret 14/5 indtil 4/8, da familien inklusive 2 unger ikke længere blev set.
- Detaljer
Af Jacob Palsgaard Andersen, Aage V. Jensen Naturfond
Naturstyrelsen har fortsat fokus på forskellige GPS-mærkede mårhunde, også kaldet Judas-mårhund, som har opholdt sig i Lille Vildmose i 2013. Dyrenes færden er blevet intensivt overvåget – og dyrene er blevet opsøgt flere gange i håb om, at de havde fundet sig en mage. Det førte i løbet af sommeren ikke til fangst af mårhund, men primo januar 2014 blev der fanget en tæve, som sad sammen med et Judas-dyr i Mellemområdet.
- Detaljer
Af Henrik Nyrup
Blandt de større pattedyr i den danske natur er skovmåren nok en af de arter, som de færreste har kendskab til. Forhold som, at den har en tilbagetrukket levevis, samt at den hovedsagelig er nataktiv, er medvirkende til at skovmåren kun er set af få.
- Detaljer
Gåsegrib, Kåstrup, Salling foto: Peter Nielsen |
Af Gorm Thyge Wæhrens
Det var en sen fredag på arbejdet M.C. Holms skole i Nykøbing Mors. Vi havde haft uge 24, hvor hele skolen havde været på vandring sammen med kunstnere på Mors og i Salling – rigtigt spændende. Vi fandt blandt andet en død brevdue, nakket af en Duehøg syd for Glyngøre. Ejeren var glad for at få beskeden, da den ikke var vendt hjem ved middagstid lørdag efter at være sendt af sted fra et sted syd for Hamborg. Blæsten havde fået den ud af kurs, og Duehøgen smag på den – dog kun hovedet spist. Utroligt at brevduer kan flyve så langt og med hastighed på 90-100 km/t i et stræk.
- Detaljer
Af Poul Erik Sperling
Fuglene i det åbne græsland har været i stærk tilbagegang i Danmark i gennem mange år. Det skyldes ikke kun, at områderne opdyrkes og afvandes - men også at det hele gror til med meterhøjt græs og urter for senere ofte at slå over i tæt pilekrat.
Der er i dag få enge, strandoverdrev, ja selv marker, hvor kvæg afgræsser disse arealer som i gamle dage. Og det er en forudsætning for vadefuglene som Vibe, Engryle, Stor Kobbersneppe med flere.
- Jan Tøttrup Nielsen
- Lille Vildmose - ynglefugle i naturgenopretningsområdet i 2012
- Ynglefugle på Hirsholmene 2012
- Tre rejser til Læsø og Nordre Rønner for over 80 år siden
- Succes med regulering af mårhunde i Lille Vildmose
- Ulven tilbage i Nordjylland
- Krognæb-invasionen 2012
- Asiatisk Ørkensanger
- Registrering af Sortspætte i Rold Skov
- Lille kjove - invasion i efteråret 2012
- Stenpikkerefteråret 2011
- Ynglefuglene på de nordjyske højmoser i historisk perspektiv
- Nordjysk Ornitologisk Kartoteks historie - 40 år
- Knud Pedersen – Skagen
- Fuglenes ørige i Limfjorden
- Sandternen yngler igen i Nordjylland
- Hvidvinget korsnæb i 2011 - hidtil største invasion i Danmark og Nordjylland
- Kongeørn-symposie i Falsterbo 28. til 30. september 2012
- Regulering af Mårhund og Ræv i Lille Vildmose
- Fugleåret 2011
- 40 års jubilæums rapport
- Ringmærkning af Stor Hornugle i Kongerslev 2012
- Følg Nordjyske knortegæs på deres vej
- Ynglefuglerapport fra Vejlerne
- Nekrolog over Mark Pedersen
- Fugle der falder ned fra himlen
- Ederfuglen som ynglefugl i Limfjorden
- Vilsted Sø
- Havørn – ny ynglefugl i Nordjylland
- Fyrkat Engsø & Onsild Ådal
- To amerikanere på besøg i Vildmosen
- Hvidbrystet Præstekrave
- Mårhunden – opdatering fra 2009-rapporten
- Hvidstrubet Spurv i Skørping
- Fugleåret 2010
- Totaloptælling i tidligere råstofindvindingsområde i Lille Vildmose
- Toplærken i Nordjylland – før, nu og hvor længe?
- Beretning fra en feltbisse i uglegruppen
- Sløruglens bestandsudvikling i Nordjylland 1992 til 2009
- Kirkeuglen og Grønt Partnerskab
- Simon Sigaard Christiansen – ung lovende ringmærker - med international karriere
- Udsigt til Kongeørnens jagtmarker
- Mårhunden – en uønsket art i Danmark
- Fugleåret 2009
- Fugleåret 2008
- Riden som ynglefugl i Nordjylland
- De nordjyske Sædgæs
- Ti år med ynglende Kongeørn i Danmark
- Ynglebestanden af Rød Glente i Vendsyssel 1991-2008
- Biæder yngler i Han Herred 2008
- Zoologisk Museums Kirkeugleprojekt
- Tegneren Brian Zobbe
- Lille Vildmose – et naturområde i forandring
- Halkær Sø
- Fugleåret 2007