Header

Af Forstander Simon Sigaard Christiansen

Dette er historien om en 1K Gråsejler der den 31. oktober 2023 blev fundet død på jorden nær Kabeltromlen, hvor Skagen Fuglestation gennemfører en stor del af ringmærkningen.

På trods af en isnende kold overskyet morgen med blæst fra nord, begav jeg mig afsted til Grenen med en god fornemmelse i maven og tro på, at det nok skulle blive en god dag i felten. Man kunne høre godt med småfuglekald fra krattene før solopgang, og hele ugen op til havde budt på rigtig fine fugleoplevelser i felten. Der havde rastet sjældne arter som Mongolsk Piber og Sibirisk Bynkefugl, og vi havde oplevet store dage med nordlige arter som Silkehale, Stor Gråsisken og Stor Dompap. 
Jeg startede med at gå til Kabeltromlen, hvor jeg mødtes med mit hold af ringmærkere, som havde fået følgeskab af lidt gæster. Lidt Dompapper og en stor flok med Gråsiskener fandt frem til nettene de første timer. Vinden og frosne fingre fik os efterfølgende til at rykke ringmærkningen ned i læ af Sylviastien. Ved 10-tiden var antallet af fugle dalet lidt, og jeg gik med Oluf Lou og Jørgen Hulbæk Christiansen ud til Grenensøen for at se hvad der rastede af pibere og andet her. Mens vi var her meldte Kabeltromlen om, at en Sibirisk Gransanger var fanget. Vi blev dog ude ved Grenensøen og startede med at sætte et særligt tyndt spejlnet op i den vestligste ende af søen. En nettype der egentlig er fremstillet til at fange flagermus, men som er godt at anvende til fugle i åbne områder, da det er mindre synligt. Formålet var at drive rastende pibere ind mod nettet og håbe på at de ville flyve lavt i vinden. Særligt Bjergpiber var vi interesseret i, da vi havde mulighed for at sætte farveringe på disse.
Forsøget var desværre ikke succesfuldt. Der var ikke så mange pibere, som jeg havde set dagen før, og de fløj ikke lavt, men opad i luften når vi jagede dem op. Til gengæld var Mongolsk Piber på plads, og det lykkedes Oluf at få et par fotos af den. Vi gik efterfølgende tilbage til Kabeltromlen ved middagstid, hvor ringmærkerne var ved at gå en runde. Mens vi stod og snakkede, og jeg drak en kop kaffe, blev jeg omkring kl. 12:20 opmærksom på noget, der lignede en død fugl på jorden lige under pilebusken, hvor fuglestationens waders hænger. Jeg gik derhen og til min store overraskelse lå der en ung sejler! Den så friskdød og tør ud og var endnu ikke stiv. Jeg vendte fuglen om og så, at der lå fæces ved kloakken som endnu var blød. 


Findestedet. Foto: Skagen Fuglestation

Jeg viste den forundret til de omkringstående ved Kabeltromlen, hvor Jens Kirkeby også tilfældigt var dukket op. Jeg tænkte umiddelbart Gråsejler bl.a. grundet strubeplettens udformning, uniforme undervingedækfjer, og at den virkede storhovedet, men var meget påpasselig med at bestemme den med det samme, eftersom Mur- og Gråsejler jo har givet mange hovedbrud gennem tiden. Oluf var ret sikker med det samme, men  jeg forblev selv lidt tilbageholdende, da jeg syntes den virkede lidt koldt farvet, og fordi de hvide rande på overvingen var meget distinkte. Der er ret stor forskel på karaktererne mellem fugle i juvenil og adult dragt. Jeg meldte den ud som en Grå/Mursejler, inden jeg gik tilbage til Det Grå Fyr for lige at tjekke med litteraturen, hvilket hjalp gevaldigt (Larsson 2018). Jeg sendte på vejen også et par billeder af fuglen til Troels Eske Ortvad og Hans Larsson, som bekræftede bestemmelsen til Gråsejler.


1K Mursejler (til venstre) & 1K Gråsejler (til højre). En detalje til at separere de to arter som ungfugle er, at Mursejler er meget hvid ved tøjlen og over næbbet, hvilket får Mursejlere til at se mere kontrastrige ud i hovedet i forhold til Gråsejler, som har mere udflydende farve i panden. Foto: Ottenby Fågelstation (Mursejler 24. juli 2014)

Et af de første spørgsmål der dukkede op, var hvordan den var havnet lige netop der. Var den drattet ned fra busken eller himlen og hvornår? Min første tanke var dog, om nogen måske havde lagt den der til os, hvilket var et spørgsmål, jeg sendte ud på Zello også. Men det var der ingen som havde. I så fald havde man nok også lagt fuglen på selve Kabeltromlen og ikke i græsset. Vi havde også ganske godt styr på de ret få birdere, lokale og turister der var på Grenen denne morgen. Så selvom det må siges at være noget af en tilfældighed, at en Gråsejler fløj op fra Sydeuropa for at lægge sig til at dø lige netop ved os, så er det den bedste forklaring, jeg har. Da jeg samlede fuglen op, lå den på maven. Måske den var landet der udmattet og kold aftenen inden. Uden at kunne give en reference på det, mener jeg at kunne huske, at fugle, der ånder ud, ofte tømmer maveindholdet, når døden indtræffer. Fuglen havde en vægt på 30,3 gram og en vingelængde 168 mm.


Undervinge af Gråsejleren. De yderste håndsvingfjer var endnu ikke fuldt udvoksede, hvilket jeg studsede lidt over. Det er måske ikke så unormalt, da det tager længere tid at gro svingfjer for en sejler end for småfugle, hvorfor de prioriterer at trække afsted hurtigt i stedet for at vente på at vingen er udvokset. På billedet kan man ved basen af yderste håndsvingfjer se rester af det "hylster", fjeren vokser ud af. Bemærk desuden de kontrastløse undervingedækfjer, som også er en artskarakter. Foto: Skagen Fuglestation

At der dukkede en Gråsejler op i Skagen på dette tidspunkt lå lidt i kortene med periodens søndenvind og et influks i Belgien, Holland og England i ugen op til. Det blev dog ikke til flere Gråsejlere i Skagen det efterår, og i resten Nordjylland blev det til kun én yderligere observation, da en fugl rastede ved Stensnæs 8/11. I alt blev der observeret omkring ti Gråsejlere rundt i landet i efteråret 2023 i perioden 31/10-8/11. I Gudhjem på Bornholm blev der set hele to fugle samtidigt, hvoraf Sune Riis Sørensen havde den ene i kortvarig pleje, efter at dens kløer havde viklet sig ind i en vimpel! Fuglen blev derfor hejst ned fra flagstangen og holdt i sikkerhed for natten, inden den næste morgen fløj frisk rundt igen. Kort efter stødte endnu en Gråsejler til og gav den selskab i luften!
Fra rekord-efteråret 2022 er der godkendt 11 individer af Gråsejler i Skagen af SU. Inden da foreligger der fem fund i Skagen, med det første i 2005.
Tak til Hans Christophersen for korrektur og til Sune Riis Sørensen for historien om Gråsejlerne på Bornholm.


Død Gråsejler, Grenen, 31. oktober 2023. Foto: Skagen Fuglestation

Kilde:
Larsson, H. 2018: The identification of juvenile Common and Pallid Swifts. – British Birds 111:310-322.