Header

Af Jens Kristian Kjærgaard

Med tanke på at sidste del af september ofte kan kaste noget særligt af sig på fuglefronten, valgte jeg at tage en fridag og køre direkte til Hanstholm Fyr i morgentimerne. Der var kraftig vind fra syd og et regnvejr ville komme op over området ved middagstid.

Ikke lige den bedste vejrudsigt, men nogle gange er det netop i sådan noget vejr, at chancerne for at spotte noget særligt er gode.  Jeg kender krattet ved fyret fra mangeårig ringmærkning på stedet i 80'erne og i 90'erne. 

Straks efter ankomst begyndte jeg at kikke i området lige vest for Hanstholm Fyr. Der var ikke just mange fugle, en Mursejler og en del svaler i luften var det mest iøjnefaldende.  
Jeg havde gået rundt i krattet i en halv times tid, da en fugl pludselig begyndte at kalde ret tæt på mig. Et kald som jeg ikke lige kunne få placeret. Lidt Gulspurve-agtigt eller noget Vandstær-lignende og det var vedholdende. Der gik nok 8-10 minutter med vedholdende kald af 1-2 minutters varighed, men fuglen var ikke synlig. Endelig var der noget i sigte i et hyldetræ, ca. en halv meter fra toppen og godt gemt. Jeg kunne skimte en ret stor grøn sanger med meget lang øjenstribe, og i første omgang tænkte jeg på Schwarz Løvsanger. 
Den 6. oktober 1991 fangede og ringmærkede jeg en Schwarz Løvsanger blot 100 meter fra den aktuelle fugl og i et tilsvarende ustadigt vejr. Det var i øvrigt det første fund i Jylland. Fuglen i krattet blev blot set i 2-3 sekunder, så var den væk igen. Jeg fik ikke set vinge og stemmen kunne jeg ikke genkende, men jeg så nok til, at det her skulle dokumenteres og undersøges nærmere.  


 Nordsanger, Hanstholm, 21. september 2023. Fotos: Jens Kristian Kjærgaard

Jeg måtte tilbage til bilen efter kamera og telefonen, hvorpå jeg havde nogle fuglestemmer liggende. Imens jeg er på vej retur til findestedet, kommer Jens Jørgen Andersen kørende, og jeg beretter hvad jeg har set. 
I hastigt og fælles trav når vi tilbage til findestedet. Fuglen er tavs, og imens tjekker jeg for god ordens skyld stemmen på Schwarz Løvsanger, det er ikke den. Herefter Nordsanger kald og den var lige i skabet. ”Det er en Nordsanger, vi skal have den lokket frem”. Jeg forsøger med sang af Nordsanger, og et øjeblik efter begynder den at kalde. Fedt – det er stort det her. De fleste fund er af ringmærkede fugle og blot nogle få eksemplarer er twitchet.
Ny art for Nordvestjylland og det andet for hele Nordjylland, hvor den første er fra Skagen i 2018 – og så var det tilmed en ny DK-art for undertegnede. Fra hele landet foreligger der hidtil syv fund – det seneste er fra Blåvand i 2021. 
Den fortsætter med at skulke og bevæger sig ret langsomt rundt. Et glimt her og et glimt der, men ikke noget ordentligt. For det meste en halv til hel meter fra toppen af det træ eller krat den bevægede sig i. Vi spottede den i en ahorn, som var forholdsvis åben, så det burde være muligt at få nogle fotos af den. Vi kæmper med at få stillet skarpt på fuglen. Det var overskyet, og der er ikke meget lys, og der var grene alle vegne. 
Det lykkedes at få 5-6 billeder, og der var i hvert fald et par stykker, som var brugbare. Billederne viste fint den ekstremt lange og smalle lysegule øjenstribe, mørke tøjle og mørk stribe som fortsætter bagud bag øjet under den lyse øjenstribe. Desuden tydelige vingebånd. ”Den er hjemme” og Jens Jørgen melder den ud og efterhånden kommer der 'fjerkræfolk' langvejs fra bl.a. Aalborg og Horsens. 


 Nordsanger, Hanstholm, 22. september 2023. Foto: Henrik Haaning Nielsen

Jeg vælger at blive på lokaliteten og hjælper med at få styr på fuglen, som fortsætter med at skulke, men det lykkes at få den lokket frem med lyd nogle gange, og stort set alle (15-20 personer) når at se den. De fleste forlader området ved 14-tiden, hvor regnen bliver meget vedholdende og kraftig.  
Dagen efter – om fredagen – bliver den genfundet ved Fyrhaverne, og der er igen mange, som får den at se. 
Jeg ville godt have set den en gang mere, men en arrangeret tur til Fanø lørdag for bestyrelsen og nationalparkrådet i Nationalpark Thy forhindrede mig i at tage til Hanstholm endnu en gang. Desværre og til stor fortrydelse for mange tilrejsende var fuglen nu forsvundet.
Det hjalp næppe på humøret, at Nordvestjysk Ringmærkningsgruppe samme dag ringmærkede en ny Nordsanger i Tved, kun 6 km fra Hanstholm. Denne fugl blev desværre først meldt ud, efter at den var sluppet og blev ikke genfundet. Den havde ingen tydelige vingebånd i modsætning til fuglen fra Hanstholm og var således en ny fugl. Den blev således det tredje nordjyske fund.