Header

Af Svend Erik Frandsen & Rene Larsen

I 22 år har vi fra Frederikshavn fulgt bestanden af Slørugle i Vendsyssel. I år 2001 var der rygter om en lokalitet med en enkelt Slørugle, og i den forbindelse satte vi den første redekasse op. Dette gav ikke noget resultat, men kort efter fandt vi det første ynglepar tæt på Frederikshavn.

Dette første par ynglede i udhænget på en minkfarm, hvilket tog os virkelig mange observationstimer at finde frem til. Sløruglerne er meget stille omkring deres yngleplads, men det lykkedes os at lokalisere ungerne, da der begyndte at løbe lort ned af pladerne på siden af bygningen. Vi satte nu gang i produktionen af redekasser. Vores plan var at sætte redekasser op på gårde tæt på yngleparret og se, om vi kunne lokke ungerne i disse redekasser.  De første par år blev der sat omkring 92 redekasser op, og ret hurtigt kunne vi konstatere, at flere steder havde været besøgt af Slørugler, og det andet ynglepar indfandt sig kun 500 meter fra det første. 


Slørugle unge, kasse 99 Bindslev, 10. august 2023. Foto: Svend Erik Frandsen

Opsætningen af redekasser foregik på den måde, at vi kørte rundt og fandt gårde, som havde egnede stalde/bygninger, hvor der var mulighed for indflyvning året rundt gennem et knust vindue, en manglende port eller et hul i taget. Landmændene har altid taget pænt imod os, og der har kun været ganske få steder, hvor vi ikke har fået lov til at opsætte en redekasse. Vi havde redekasserne med på traileren, og så satte vi altid kassen op med det samme. Vi aftalte, at vi ville komme en til to gange om året og kigge til kassen, og hvis der ikke var nogen hjemme, så ville vi smide en seddel i postkassen, så landmændene vidste, at vi havde lavet kontrol af kassen. Denne aftale gjorde det nemt for os at køre fra sted til sted og lave den årlige kontrol. Hele projektet er finansieret af os selv, dog gav en enkelt fond et mindre pengebeløb og fra Nordjyllands Amt, som det hed dengang, fik vi en trailer, boremaskine og stige. Et par lokale virksomheder sponsorerede lidt materialer til redekasserne.
Efter få år kunne vi konstatere, at vi faktisk var ved at få en pæn bestand; der kom hvert år flere og flere ynglepar, og vi kunne finde spor efter Slørugler flere og flere steder. Flere kasser blev produceret, og i år 2005 havde vi nu opsat over 100 redekasser, og antallet af ynglepar toppede i 2009 med 24 par. Det geografiske område, vi kom i, var fra Skagen til Limfjorden og øst for den gamle hovedvej mellem Hjørring og Brønderslev.


Slørugle ad., kasse 133 Sindal, 10. august 2023. Foto: Svend Erik Frandsen

I 2009 var der en pæn spredning af parrene over området; dog kunne vi konstatere, at der var nogle områder, hvor Sløruglerne faktisk ynglede ret tæt på hinanden. Vi kunne også konstatere, at hvis der var et par i området, og vi satte redekasser op på nærliggende gårde, så var der stor chance for, at de blev brugt inden for et par år. Vi antager, at det var unger fra det i forvejen kendte ynglepar, der tog kasserne i brug. Vi kunne desværre ikke få tilladelse til at ringmærke, så vi har ikke haft mulighed for at lave grundigere undersøgelser af, hvilke fugle der kom til de nye kasser, og om det var det samme par, som ynglede på samme lokalitet år efter år.
Vinteren 2009/ 2010 var streng, og årene efter var der faktisk ikke nogen Slørugler tilbage, og vi kunne på den årlige tur kun finde ganske få spor efter Slørugler. Vi fik en del indberetninger om døde ugler, og derfor kunne vi konstatere, at Nordjylland nærmest var tømt for Slørugler. Vi besluttede i 2013 at holde en pause med kontrol af kasserne i nogle år. Skulle der komme en Slørugle forbi vores kasser, kunne den stadig bruge kassen, selvom vi ikke kom til kontrol af yngel.
År 2019 begyndte vi igen at høre og se ugler, og i 2020 begyndte vi at kontrollere alle redekasser igen og kunne konstatere, at Sløruglerne så småt var begyndt at få en bestand igen. I årene efter fik vi igen flere og flere ynglepar, så Sløruglerne var nu tilbage. Her i 2023 er vi oppe på 19 ynglepar, hvilket er en forøgelse fra 14 par i 2022, se grafen herunder med antal par per år.


Antal ynglepar i projektet 2001-2010 og 2020-2023

Herunder ses et diagram over ungeproduktion. Der dør dog enkelte unger før de kommer fra reden, og man må også forvente, at den første vinter er hård for ungerne og at enkelte vil dø.

 Ungeproduktionen fra kasserne i projektet 2001-2010 og  2020-2023


I 2023 med 19 ynglepar var ungeproduktionen på 68 og med 60 udfløjne unger.
Så et godt tilskud til bestanden er det da.

Hvor yngler Sløruglerne?
Som udgangspunkt yngler de altid i en redekasse. Vi har i hele projektets forløb kun konstateret yngel to gange, hvor de ikke har ynglet i redekasse. Det ene par ynglede i udhæng på lade og det andet par ynglede i et ventilationsrør. Vi har haft et enkelt par, som ynglede i redekasse opsat udvendigt på endegavl og et enkelt par, hvor redekassen var placeret under halvtag, alle andre redekasser med yngel har været opsat inde i stalde og lader. Redekassen skal så højt op som muligt, gerne på et spær så det bliver så svært som muligt for mår eller lignende at få adgang til kassen. Vi har en enkelt gang haft ynglende mår i en kasse, og selvfølgelig et par stykker som har været hjemsøgt af bier. Vi har aldrig brugt flyvebræt. Placeringen af kassen i laden har ikke den store betydning. Det vigtigste er, at der er gode indflyvningsmuligheder for Sløruglen. Vi har haft flere redekasser med yngel, som har været placeret helt op ad den elektriske port eller i nærheden af korntørringsanlæg, men så længe det er en kendt lyd for Sløruglerne, så har det ikke nogen betydning.
Fordelingen af ynglepar på lokaliteterne har været meget spredt. På nogle lokaliteter har der været fast yngel i mange år i træk og nogle lokaliteter bliver brugt med års mellemrum, se nedenstående lokalitets skema. Vi har haft nogle lokaliteter, som vi har vurderet til at være meget gode for Sløruglerne, men aldrig konstateret yngel og omvendt har vi haft lokaliteter, hvor vi har tænkt chancen ikke ville være stor, men alligevel har der været yngel. Nogle lokaliteter, hvor vi har opsat kasse, har der været yngel tre måneder efter og omvendt har vi haft kasser, som først har været brugt efter 21 år. Sløruglerne er meget uforudsigelige, hvad angår ynglelokaliteter.


Slørugle, Hannæs, 25. juli 2023. Foto: Henrik Haaning Nielsen

Ser landmanden Slørugler?
Nogle landmænd ser nærmest Slørugler hver aften når de er ude i stalden. Omvendt har vi haft landmænd, som fortæller os, at de ikke har set Slørugler i år, men når vi så åbner kassen er der unger i den. Slørugler er generelt utroligt svære at få at se, og det kan faktisk være svært at finde spor efter dem også. Flere gange har vi prøvet, at der nærmest ingen klatter eller fjer har været på gulvet og ej heller under kassen, men alligevel er der yngel i kassen. Andre steder er man ikke i tvivl om, at der er yngel, her kan hele gulvet og samtlige maskiner være fyldt med klatter og gylp. 
Status her i 2024 er, at vi i alt har opsat 136 redekasser og pt. har ca. 115 af dem tilbage som Sløruglerne frit og kvit kan anvende. Vi forventer at sæsonen i 2024 bliver bedre end 2023, da alle kuld generelt var store i 2023, og da vi på mange lokaliteter i 2023 kunne se, at der havde været besøg af Slørugler. Der skal dog tages et lille forbehold, da der har været snedække og frost i en længere periode i december-januar.
Der er planer om opsætning af flere kasser de kommende år. Dette vil vi gøre, i det omfang vi finder eller får oplysning om ugler på egnede lokaliteter.