Header

Af Henrik Haaning Nielsen

I 2022 indgik DOF Nordvestjylland en aftale med Nationalpark Thy om at tælle ynglefuglene i en række udvalgte områder i Nationalparken, hvor der enten var planlagt eller gennemført ændringer i naturtilstanden.

Ønsket fra Nationalparkens side var at få dokumenteret eventuelle ændringer i fuglelivet i de berørte områder.
Der bliver i disse år gennemført mange tiltag i Nationalpark Thy med henblik på at øge mængden af levesteder for dyr, planter, fugle, svampe mm. Mange steder sløjfes afvandingsgrøfter, så lavninger i klithederne bliver vandfyldte. Andre steder fjernes rynket rose (hyben) i stor stil, hvilket betyder at betydelige arealer blotlægges med åbent sand. Man arbejder på at fjerne tidligere produktionsskov med f.eks. sitkagraner og i stedet erstatte dem med hjemmehørende træarter, og så er Hanstholmreservatet og Tved Plantage udpeget til Naturnationalpark osv., osv.


 Finn Bak er i gang med fjernkortlægning af Trane ved Trøjborg, Nationalpark Thy. Foto: Henrik Haaning Nielsen

Det har gennem årene været slående, at der er gennemført grundige undersøgelser af f.eks. vegetationsændringer, svampe, flagermus m.m. i Nationalparken, men aldrig fuglelivet og eventuelle ændringer i dette.
På flere af de store sammenhængende områder (Agger Tange, Ålvand Klithede, Vangså Hede, Hanstholmreservatet) har der i en årrække været optællinger af ynglefugle foretaget af både Naturstyrelsen (eget optællingsprogram) og Miljøstyrelsen (NOVANA-programmet).
Vi, Nationalpark Thy og DOF Nordvestjylland, blev derfor hurtigt enige om, at der var yderligere spændende perspektiver i at lave ynglefugletællinger i områder hvor hverken Naturstyrelsen eller Miljøstyrelsen optalte, og hvor der var planer om ændringer i naturtilstanden. Formålet med DOF Nordvestjyllands tællinger er altså at skabe resultater, der dokumenterer, hvorvidt sammensætningen af fuglearter og antallet af ynglepar påvirkes af tiltagene i de enkelte områder.
I 2022 blev tre områder udpeget. Messingtoft Sande, Istrup og Trøjborg. I Messingtoft Sande området blev der for nylig sløjfet afvandingsgrøfter, hvilket har gjort området mere vådt. Her har der ikke i nyere tid været betydelige forekomster af ynglefugle. Ved Istrup er det planen at bygge et stort gruppeshelter. Formålet med optællingerne i 2022 var at lave en slags status for områdets ynglefugle før etableringen af shelterpladsen, for så i de efterfølgende år at følge med i, hvorvidt fuglelivet påvirkes af den, forventede, øgede menneskelige aktivitet pga. shelterpladsen. Ved Trøjborg bliver der nu foretaget helårsgræsning af heste. Ynglefugleoptællingen i 2022 blev derfor et før-billede af ynglefuglesammensætningen i området, inden hestene blev sluppet ud, og det bliver spændende i årene frem at følge, hvorvidt der sker ændringer på grund af hestenes påvirkning af området.
I foråret 2023 blev der yderligere tilføjet en punkttællingsrute i Tvorup Plantage i optællingsprogrammet. Her blev der efter ynglesæsonen foretaget en omfattende fældning af ikke-hjemmehørende træarter, og området blev derefter udlagt til urørt skov. 
I alt 10 optællere deltog i 2023. 
I forbindelse med planlægningen af projektet blev det prioriteret, at de konkrete projektområder ikke var for store, således at tællingerne blev overskuelige for observatørerne. 
Hvert år i marts måned mødes vi inden optællingsperioden går i gang. Her uddeles feltkort og manualer med metodebeskrivelser til alle. Til arterne, som er inkluderet i NOVANA-programmet, blev benyttet optællingsvejledninger herfra, mens der for øvrige arter blev benyttet ynglefuglemanualen, som blev brugt på daværende Vejlernes Feltstation, hvor undertegnede har en lang baggrund. Punkttællingen følger programmet for punkttællinger beskrevet af Dansk Ornitologisk Forening.
Jeg har det overordnede ansvar for at data bliver kvalitetssikret, ud fra metodebeskrivelserne i optællingsmanualerne, samt for digitaliseringen af samtlige data efter ynglesæsonen.
Til hvert delområde blev der udpeget en 'ældstemand' og en eller flere 'makkere'. Ældstemanden har ansvaret for, at optællingerne blev planlagt og udført, hvilket makkerne så må indrette sig efter.



De enkelte optællinger blev foretaget ca. 1. april, ca. 10. maj, ca. 25. maj, ca. 10. juni og, hvor der var Rødrygget Tornskade, også ca. 5. juli.
Projektets optællere er (i 2022 og 2023) Sten Nielsen, Noa Vedel, Steen Vester, Kristian Tikjøb Olsen, Thomas Helweg Thelle, Keld Dahl Pedersen, Jonatan Pedersen, Finn Bak, Valdemar Juul, Hans Henrik Larsen, Hanne Møller og undertegnede.
Projektet er, udover den gode fornemmelse af at dække et område grundigt og at være ude i noget af Nationalparkens ret så storslåede natur, en glimrende og inspirerende oplevelse og uddannelse udi at tælle ynglefugle. Man modtager vejledning, og ved at parres med en makker, kan man diskutere og vurdere de enkelte fugles adfærd og resultaterne. Man lærer at kortlægge og beskrive fugleadfærd. Man lærer at følge manualer og optællingsvejledninger. Man lærer kort og godt at tælle ynglefugle.
Nogle af projektets bemærkelsesværdige resultater i de to første år er bl.a. at der var 7 par Rødrygget Tornskade i både 2022 og 2023, mens 4 par Sortstrubet Bynkefugl i 2022 steg til 10 par i 2023 ved Trøjborg. Der var et par Tinksmed både i 2022 og 2023, et par Trane i 2022 og 3 par Sortstrubet Bynkefugl begge år i Istrupområdet, og i Messingtoft Sande var der hele 4 par Tinksmede i 2022, men blot 1-2 i 2023, et par Trane i 2022, 3 par Vibe i 2022 men blot 0-1 par i 2023 og et par Rødben i 2022 og 0 i 2023. Der var tale om et betydeligt tørrere år i 2023 sammenlignet med 2022. Til gengæld ynglede både et par Sortstrubet Bynkefugl og et par Bynkefugl i området, samt muligvis et par Vendehals. Fra punkttællingen i Tvorup Plantage skal især nævnes en Sortspætte, der jo er en temmelig sjælden art i Thy.
Tællingerne har givet flere behagelige krydderier med observationer af bl.a. Stor Tornskade, Vandrefalk, Lærkefalk, Traner, Havørne, Mosehornugle, Ringdrosler, en flok på 11 nordtrækkende Pomeransfugle samt en nordtrækkende Biæder.