Af Poul Erik Sperling
Ved ankomsten til Hanstholm skal jeg helt op på toppen af byen for at finde det hus, hvor Jens Jørgen bor. Fra stuen har han frit udsyn over byen og ud over havet.
Jens Jørgen er født i 1956 i Klitmøller, hvor han er opvokset og gik i folkeskole. Senere kom han så i realskolen i Hanstholm.
Jens Jørgen fik sin interesse for fugle meget tidligt, den kom nemlig fra en meget aktiv biologilærer, Bent Thøgersen. Han tog en gruppe børn og unge med rundt i Thy for at se på fugle og han har i øvrigt skrevet en af de første bøger om at fotografere fugle.
Efter skolen kom Jens Jørgen i lære som tømrer ved en tømrermester i Sjørring. Han blev udlært i 1977, men i de år var der krise i byggebranchen, så han søgte ind til Klitvæsenet i Vester Vandet (Naturstyrelsen i dag) og fik arbejde som skovløber i Vester Vandet Klitplantage. Det blev til 40 ½ år som skovløber og naturvejleder, mest i Nystrup og Vester Vandet Klitplantage. I starten reparerede han også en del på de bygninger, som Klitvæsenet ejede dengang. Men det har været en periode med en enorm udvikling fra motorsav til maskiner og naturvejledning i dag. Da Jens Jørgen startede, var de 160 ansatte med to på kontoret, i dag er de kun 15-18 mand og lige så mange på kontoret.
Det har dog været et herligt arbejdsliv, hvor arbejde og hobby ofte kunne smelte sammen, og det er dejligt altid at kunne arbejde udendørs, fortæller han. I 2018 stoppede han i skoven og gik på efterløn.
I en stor del af sit arbejdsliv boede han i skoven i en embedsbolig, indtil de i 2017 flyttede ind til byen i Hanstholm – dog i et temmelig fritliggende hus med udsigt over havet.
Jens Jørgen er gift med Conny. De har to børn, den ene bor i Norge og den anden i Vang, hertil kommer tre børnebørn.
Det hørte også med til Jens Jørgens arbejde at registrere fugle, og især at holde alle rovfuglereder i nationalparken registrerede og nogle under opsyn. I 2022 var der to par Fiskeørne med unger i området.
I begyndelsen af 1970’erne var han med til at starte en afdeling af Biologisk Forening for Nordvestjylland (BFN) i Thy med hovedsæde i Klitmøller. Holger Søndergård havde tidligere startet en afdeling af BFN på Mors. Foreningen fik i 1973 fat i det yderste hus mod havet i Klitmøller, ”Hummerhuset”. Det blev ikke brugt mere og var bare et råhus med hummerbassiner, men i de følgende to år fik bestyrelsen og frivillige bygget det om til et fint mødecenter på 189 m2, Ørhage Naturcenter, der blev indviet i 1975. Desværre væltede en kraftig storm i 1981 gavlen af huset, men de frivillige byggede igen en gavl op, selv om huset blev noget mindre. I 2011 fik de bygget et helt nyt og meget flot hus sammen med surfklubben NASA med økonomisk hjælp fra fonde og Thisted Kommune, som også hedder ”Hummerhuset”. BFN er stadig en meget aktiv forening i Thy med mange ekskursioner, kurser og deres eget blad ”Naturnyt”, der udkommer 3-4 gange årligt.
BFN-folkene havde også gang i at ringmærke fugle, så i efteråret 1972 var Jens Jørgen med i en af de to biler med unge fra Klitmøller på vej til Skjern, hvor de skulle på kursus og til ”eksamen” ved Dansk Ornithologisk Central (DOC), der var ledet af Sigurd Rosendahl, så de kunne få licens som ringmærkere.
Det lykkedes og en ringmærkningsgruppe startedes. Den eksisterer stadig i dag og Jens Jørgen har været med i alle årene. I 1973 kom de i kontakt med Willy Mardal, der var meget erfaren med ringmærkning. Han mærkede med ringe fra Zoologisk Museum, som flere flyttede over til, og i 1978 blev alle DOC’s aktiviteter overflyttet til Zoologisk Museum.
Gruppen er i dag på 16-17 aktive medlemmer og Jens Jørgen har ringmærket over 40.000 fugle i sin tid som ringmærker. I dag fanges der mest med spejlnet, men i starten fangede de også meget med forskellige fælder til småfugle og vadere. De havde også en stor kragefælde ved Vester Vandet Sø.
Gruppen har jo lige haft 50 års jubilæum og har fanget mange sjældne fugle i Thy som for eksempel Hvidskægget Sanger, 8-9 Blåstjerter, Schwarz Løvsanger, Brun Løvsanger, Rosenfinke og Dværgværling.
Høgeørn, Skagen, 23. maj 2022. Foto: Jens Jørgen Andersen
Nogle af de fugle, der har rejst længst, har været en Stenvender fra USA og en Splitterne der blev genmeldt fra Ghana. At det kan gå stærkt – det prøvede Jens Jørgen den 4. november 2018, da de ringmærkede ved fyret og var ved at lukke nettene. De havde kun to net åbne, men alligevel fangede og mærkede de 450 Gråsiskner og 5 Hvidsisken i løbet af nogle få timer.
I dag ringmærker Jens Jørgen mest i krattet nord for Hanstholm Fyr og i områderne ved de gamle minkfarme. De prøver dog også nye fangstmetoder som at lave natfangst ved at blænde fuglene med skarpt lys og se øjnene lyse i mørket. Så indfanger de dem med en ketcher og på denne måde har de ringmærket en hel del Skovsnepper.
Med hensyn til fugleområder mener Jens Jørgen, at han bor i et smørhul med Hanstholm Havn og Reservat lige foran og med Vejlerne og Agger tange lige i baghaven. Det er især rovfuglene, der fascinerer ham, så at kikke på rovfugletræk er en yndlingsbeskæftigelse. Han er således altid i Skagen i uge 21 (sidst i maj) og er på en 4-5 besøg i løbet af foråret deroppe.
I maj 2019 fandt han en Gåsegrib i Skagen, og han har i dag set 420 godkendte arter i Danmark. Et andet sted, Jens Jørgen også gerne skal til hvert år, er Sverige, og her er det især Skåne og Falsterbo, der trækker. Han havde for eksempel en dag med 16.000 Musvåger på udtræk. Men han rejser også gerne til Spanien og Bulgarien, hvor der er mange ørne, for eksempel skrigeørne, Slangeørn og Dværgørn. Han har haft en dag med overtræk af 12.000 Lille Skrigeørne.
En anden stor oplevelse var den 6. juni 2019, hvor han og fruen var på besøg ved Sneum Engsø og pludselig fandt en Sibirisk Krikand – det var det tredje spontane fund i Danmark.
Af andre rejsemål nævner han Norge, Polen og Holland. Den mest anvendte ferieform er camping eller leje af hytter.
Fotografering af fugle bruger Jens Jørgen også en del tid på. I starten var det i sort/hvid og der blev brugt timer i mørkekammeret for at se, hvad der var kommet på filmen. Denne interesse blev vakt af hans gamle læremester Bent Thøgersen, der selv var ivrig fotograf. I dag bruger han Canon og en 100-400 Canon linse. Han har blandt andet nogle flotte fotos af Høgeørn og Krognæb. Så apparatet er altid med, når han er ude efter fugle.
En anden af Jens Jørgens fritidsbeskæftigelser er jagten, som var en naturlig del af arbejdet i Klitvæsenet. Han holdt meget af sneppejagten, men i dag er det mest riffeljagt på hjortevildt, der optager ham.
Jens Jørgen ved Roshagemolen og læmuren. Foto: Poul Erik Sperling
Et af Jens Jørgens seneste projekter er læmuren ved Roshage. Da Hanstholm Havn skulle udvides, var der en hel del byggeri, så Jens Jørgen og John Kyed tænkte at det måske kunne smitte af på ornitologerne, der ofte stod ude ved Roshage i den stride vestenvind. De tog derfor kontakt til Havnevæsenet om sagen. Det ville de gerne stille op til, bare de satte nogle pinde op hvor muren skulle stå. Jens Jørgen og John havde regnet med at lave en indsamling for at betale for materialerne, men nej – dem ville Havnevæsenet gerne finde og betale for. Så nu står muren der, og benyttes flittigt af ornitologerne, der observerer ved molen i Roshage.
Jens Jørgen er lige blevet folkepensionist, men vil fortsætte med fuglekikkeriet og med at ringmærke samt måske tage på nogle flere rejser, når fruen også stopper arbejdslivet om kort tid. Så er eftermiddagen ved at være gået, og vi kører ned til Roshage for at tage et par fotos til denne artikel.