Header

Af Henning Rønn

Jeg har fra 12 års-alderen interesseret mig for fugle. Jeg er født og opvokset i Aalborg og har boet her det meste af mit liv. Jeg blev hurtigt opmærksom på Mursejlerne, der i sommeraftenerne fløj højt oppe og skreg i store flokke, og jeg fandt ud af, at der ynglede Mursejlere i Vor Frelsers Kirke, tæt på, hvor jeg boede.

På mine cykelture rundt i Aalborg og Nørresundby opdagede jeg, at der var Mursejlere mange steder. Jeg syntes især, at det er morsomt og spændende at se, hvordan de flyver deres sociale flyvelege i stærk fart forbi de huse, hvor rederne er, og hvordan de flyver højt oppe i store cirklende flokke, hvordan de jager insekter op mod vinden eller, hvordan de "rider" sidelæns på vindretningen og jager. Jeg har set mursejlerparringer i luften. 
Men antallet af ynglepladser og ynglende Mursejlere i Aalborg er gået stærkt tilbage i de seneste 50 år. Ynglepladser med mange Mursejlere var: Kayerødsgade/Trækbanen med 25 par. Eternitfabrikken med 20 par. Solbyen i Hasseris med 10 par. Skelagergårdene i Hasseris med 12 par. Postgården tæt ved Budolfi Kirke med 15 par. Sallingsundvej/Næssundvej i Aalborg Øst med 12 par. Stationsmestervej/Bisgaardsvej i Skalborg med 10 par. Ryes Gades Skole i Aalborg Vestby med 8 par. Ivigtutvej, så sent som sommeren 2022, med 14 par. Alle disse nævnte kolonier er væk. En tilsvarende udvikling har der også været i Nørresundby.
Andre mindre kolonier med 3-5 par Mursejlere i Aalborg Vestby, Midtbyen, Dannebrogsgade, Vor Frelsers Kirke, Sønderbro, Øgadekvarteret, Vejgaard, Silvan Byggemarked og Hørhaven og i Hasseris er også væk.


Mursejlerkolonier i Aalborg 19722022: 
Nuværende kolonier: Stor grøn prik 10 eller flere ynglepar,  Lille grøn prik 1-9 ynglepar
Forsvundne kolonier:  Stor rød prik 10 eller flere ynglepar, Lille rød prik 1-9 ynglepar

For Kayerødsgade/Trækbanen og Eternitfabrikken gælder det, at husene og lagerhallerne er revet ned og der er bygget nyt.
For de andre lokaliteter – både de store og de små – gælder det, at tagrenoveringer har gjort det af med kolonierne. Nye tegltage med undertage, nye zink-, kobber- og aluminiumskviste, elastiske fugemasser og Rockwool-isoleringsmåtter, der udfylder skunkene, har ødelagt mange mursejlerreder og kolonier. Nye tagrender har betydet, at der isoleres bedre og en evt. adgang til loftet spærres med fugleklodser. Nogle boligforeninger som f.eks. i Øgade-kvarteret og i Vestbyen har endda i de 50 år fået renoveret tagene to gange.


Mursejlermiljøer i Aalborg, som stadig byder på ynglepladser for arten: Nørregade/Søndergade (ovenfor) og Revlingebakken (nedenfor). Foto: Henning Rønn


Men der findes stadig hvad, jeg vil kalde "mursejler-strongholds" i Aalborg: Bethesda / Indre Missions bygning i Jernbanegade med 5 par, Granlien med 12 par, Revlingbakken med 10 par, Søndergade/ Nørregade med 3 par, Vilsundvej i Aalborg Øst med 5 par og i Nørresundby på Nørre Uttrup Skole med 8 par. Hertil kommer ganske få og spredte enkelt-par i Vestbyen, Midtbyen og Østerbro.
Man taler tit om, at den frie natur bliver fattigere og at fuglenes levesteder forsvinder. Det samme sker i byens landskab: Byens landskab ændrer sig fra at være spændende fuglebiotop til at være en fugleløs ørken.


Mursejler på insektfangst, Skagen 29. juli 2022. Foto: Erik Christophersen

Men "der er jo stadig mange Mursejlere i Aalborg". Ja, og det er et stort paradoks. På trods af manglende ynglesteder, synes der stadig at være mange Mursejlere i luften over Aalborg. Mursejlerforskeren Ulrich Tigges har vist, at kun en tredjedel af de flyvende Mursejlere yngler, resten er ikke-ynglende ungfugle. Når jeg har prøvet at "eftergøre" Tigges tællemode, når jeg til det samme resultat. Han angiver, at man skal tælle de ynglende Mursejlere fra midten af maj til midten af juni, inden de ikke-ynglende Mursejlere dukker op på ynglepladserne. Det menes således, at 2/3 af fuglene i kolonierne er ikke-ynglende. Mursejleren yngler nemlig først i det tredje leveår, men de ikke-ynglende deltager i de sociale flyvespil, og derfor ser der ud til at være flere ynglende Mursejlere, end der reelt er. Efter at ungerne har forladt rederne, forsvinder de fra kolonierne. De deltager ikke i de sociale flyvespil sidst på sommeren, – men trækker alene mod vinterkvartererne i Congo (Lack og Kaiser).


 Mursejler, Skagen 26. juni 2022 Foto: Erik Christophersen

Kilder:
Kaiser, E. 1983: Neue Erkentnisse uber das Ausfliegen junger Mauersegler (Apus Apus). – Die Vogelwelt. 
Lack, D. & E. 1952: The Breeding Behaviour of the Swift. – British Birds Vol. XLV.
Tigge, U. 2002: Counting Common Swift (Apus apus) Populations. – Apus Life.