Header

Af Thorkild Lund & Hans Christophersen

Området, der er fredet efter Naturbeskyttelses loven, er et EU-fuglebeskyttelses område, IBA (International Bird Area), Natura 2000 og Ramsarområde, og 68% af det fredede område ejes af Aage V. Jensen Naturfond. I syd ligger Tofte Skov og Mose og i nord den noget mindre Høstemark Skov.

I skovene er der kun adgang for offentligheden gennem guidede ture, mens der i det såkaldte Mellemområde er fri adgang for offentligheden. Alle tre nævnte områder er hegnede med henblik på at holde krondyr, elg, visent og vildsvin inde. En caretakergruppe overvåger fuglelivet og optæller en række af områdets ynglefugle og foretager ligeledes registreringer af rastende fugle året igennem.

Kongeørn og Havørn
Området huser fire ørnepar. To par Havørne og to (ud af fire danske) par af Kongeørn. 
I Tofte Skov yngler de to par Kongeørne. De får begge en unge, der ringmærkes. I Høstemark Skov, hvor det samme par har opholdt sig i godt tyve år, er nu kun hannen tilbage. Den opretholder fortsat reviret. Især det ene par i Tofte Skov synes at nyde godt af, at en ulv har opholdt sig i skoven siden begyndelsen af 2021. I forbindelse med indsamling af byttedyr i parrets rede findes således mange og store rester af blandt andet krondyr, hvilket er nyt. 
Der er ét par Havørne i begge skove. Havørneparret i Høstemark opgiver dog at yngle midt i sæsonen uvist af hvilken grund. Parret i Tofte Skov har mere succes, og en unge kommer på vingerne.


Tårnfalk, Lille Vildmose, 8. oktober 2022. Foto: Jan Skriver

Ynglefuglene i skovene
Udover ørnene er udvalgte arter af ynglefugle overvåget i skovene. Vendehals har med tre territorier i Tofte Skov et noget dårligere år end året før. Grønspætte ses med 4-5 par og Sortspætte med tre par i skovene. Flere arter er optalt i samarbejde med Miljøstyrelsen. Det gælder Natravn med 17 territorier i Tofte og som noget nyt også ét par i Høstemark Skov. Optalt er også den store bestand af Rødrygget Tornskade med samlet 46 par, hvoraf 32 i Tofte, 7 i Høstemark foruden 7 i Portlandsmosen. Endelig Hedelærke der med syv par holder niveauet fra året før. Sortstrubet Bynkefugl holder det høje niveau med ni par, heraf de otte i Tofte Skov. På natlyt er Natugle registreret som eneste ugleart – til gengæld med hele 19 territorier jævnt fordelt mellem skovene. 


Udvalgte arter af ynglefugle i Lille Vildmose – antal par/territoriehævdende i perioden 2018-2022

Søerne
Birkesø, der blev gendannet i januar 2018, er blevet fulgt nøje. Der har som året før været afgræsning med får på den østlige ø. Vandstanden i søen har været høj, hvilket har betydet gode forhold for de fugle, der yngler på øerne, således har der ikke været prædation af ræv. Til gengæld har det medført færre vadeflader og dermed færre vadefugle.
Hættemågekolonierne på de to østlige øer er optalt med drone i år. Denne optællingsform viser sig atter som en ideel måde at optælle ikke mindst mågekolonier. Lars Maltha Rasmussen fra Tidal Consult finder 4421 par med drone. Ved samme lejlighed tælles 17 par Klyder.


Knarand, Lille Vildmose, 23. marts 2022. Foto: Mette Berg Hansen

Søen rummer nok landets største bestand af Sorthalset Lappedykker. Arten indfinder sig ofte i nydannede og helst lavvandede søer, hvorefter den gradvist forsvinder igen. Sandsynligvis i kraft af kolonien af Hættemåger, som arten ofte yngler i ly af, holder bestanden med cirka 35 par nogenlunde niveau – endda med god succes, i juni ses således op til 105 fugle. Et stort antal Troldænder yngler i søen, 45 ses ungeførende suppleret med imponerende 21 fugle med unger i Tofte Sø. Kolonien af Skarver i Tofte Sø, der er blevet mindre år for år, oplever uventet en lille fremgang til nu 123 par mod 110 året før. 
Birkesø bruges også af et stort antal fugle – primært ænder og gæs – til rast og overnatning.
Til gengæld er antallet af vadefugle lavt, sikkert grundet den høje vandstand. Mens forekomsten af svømmeænder i første halvår er lavere end de seneste år, ses i efteråret blandt andet op til 5000 Pibeænder, 3000 Krikænder og 290 Knarænder. Nævnes skal også 3500 Grågæs og 90 Lille Lappedykker i september. Skestork, der blev set med store tal i Birkesøs første år, bliver gradvist mere fåtallig. Højeste forekomst er 51 fugle i juli. 

Mellemområdet
Ynglefuglene er grundet manglende resurser ikke registreret i samme omfang som tidligere år. Således foreligger der ikke tællinger af blandt andet områdets store bestand af Rørdrum foruden andre nataktive fugle. 
I februar dukker de første Traner op i Lille Vildmose. Ofte enlige fugle, men kort tid efter ses pardannelser. Småflokke ses nogle uger senere, heriblandt er der tydeligvis uparrede fugle. I 2022 kulminerer antallet af disse ved månedsskiftet maj/juni med op til 80 fugle. Overvågningen gennem ynglesæsonen har vist mindst tolv par, heraf otte par i Mellemområdet og de resterende i skovene. De fleste er set ungeførende. For Rørhøg peger overvågning af mere stedbundne fugle på, at kun fire par yngler eller gør yngleforsøg. Få unger er set. To par Sangsvaner yngler i Mellemområdet. Det ene par viser sig frem med otte unger 21/5. I løbet af få uger mindskes antallet af unger før alle unger til sidst er forsvundet. De må være udsat for prædation, men af hvad?


Lille Skallesluger, Lille Vildmose, 22. februar 2022. Foto: Jan Skriver

Bortset fra Traner og visse arter af gæs er antallet af rastende fugle lavere end de senere år, det gælder således også rovfuglene, der jo er afhængige deraf. Antallet af Traner er til gengæld fortsat højt med op til 350 fugle i september. Forekomsten af rastende gæs er beregnet ved såkaldte gåsedage (antal x dagscifre) i perioden november til november. Grågås yngler i Lille Vildmose, hvilket bevirker at ynglefuglene indgår i antallet af gåsedagene på 185.700. Grågås træffes nu i stort antal hele året med maksimum i sensommeren med op til 3500 fugle. Det er meget vanskeligt at anslå antallet af ynglepar, som stort set alle yngler i rørskovene. Lille Vildmose er som bekendt en af de vigtigste overvintringspladser for den nordskandinaviske bestand af Tajgasædgæs.


Blisgås, Lille Vildmose, 6. marts 2022. Foto: Jan Skriver

I modsætning til de fleste andre gåsebestande er den ikke i fremgang, hvorfor arten er rødlistet og på udpegningsgrundlaget for fuglebeskyttelsesområdet Lille Vildmose. Antallet af gåsedage er faldet drastisk de seneste år, således 59.445 i den forløbne sæson, mod 102.635 og 173.339 i de foregående perioder, hvilket formodentlig må tilskrives de milde vintre. Mærkning med både halsringe og GPS viser, at mange nu vælger at overvintre i Mellemsverige. Bramgås er nu den talrigeste overvintrende gåseart med 169.990 gåsedage (152.054 og 118.248 i forudgående sæsoner) og Blisgås med 95.343 gåsedage (48.685 og 24.895). Kortnæbbet Gås og Canadagås er kun set fåtalligt. 


Udvalgte arter af rastende fugle i Lille Vildmose – max. i perioden 2018-2022

Usædvanlige forekomster
Nævnes skal også en række mere usædvanlige forekomster. En Lille Skrigeørn ses i Mellemområdet 14/5 og i de sidste maj-dage observeres både Sort Stork, Hvidbrystet Præstekrave og Odinshane. Det er første gang, at Hvidbrystet Præstekrave ses i området – i øvrigt art nr. 277 i Lille Vildmose. 18 år efter at en Slangeørn senest opholdt sig i mosen, dukker arten op igen og fornøjede mange besøgende i perioden 15-20/6 og 2-10/7. I samme periode ses Rødhalset Gås, der opholder sig i området helt frem til 27/9 og Rødhovedet And ses i Birkesø i en halv snes dage omkring månedsskiftet juli/august. Endelig skal nævnes den blot anden forekomst af Rovterne i området med en fugl ved Birkesø 29/7. 


Knarand, Lille Vildmose, 23. marts 2022. Foto: Mette Berg Hansen

Bioblitz
I et døgn i weekenden 19-20/8 blev der afholdt bioblitz i Høstemark Skov, der udgør 470 ha i den nordlige del af Lille Vildmose. 43 entusiastiske nørder havde tilmeldt sig. Det hele forløb uden problemer, vejret var perfekt og den praktiske tilrettelæggelse forløb uden problemer. I alt 1237 arter blev registreret (heraf knap halvdelen insekter). At Høstemark Skov rummede en stor artsbiodiversitet var ingen overraskelse. Især i 90'erne blev skoven besøgt af mange eksperter. Artslister fra disse besøg blev publiceret i AVJF's store rapport, Høstemark 2001. Nu venter et studie over arternes tilpasning over tid til den dynamiske natur i skoven. Begivenheden er beskrevet på AVJF's hjemmeside: Natureksperter på jagt og i Flemming Ahlmanns film: bioblitz høstemark skov


Paukende Rørdrum, Lille Vildmose, 14. marts 2022. Fotos: Jan Skriver