Af Hans Christophersen
Foreningen ”Nordjyllands Fugle” er en selvstændig forening med nær tilknytning til Dansk Ornitologisk Forenings lokalafdelinger i Nordjylland og Nordvestjylland. Foreningen har som sit primære formål at udgive en årbog på baggrund af fugleiagttagelser fra det område, der dækkes af de to tidligere amter Nordjylland og Viborg suppleret med artikler fra samme.
Foreningen har udsendt årbøger i mere end 50 år, og vi forsøger til stadighed at holde et højt niveau, både med hensyn til indhold og layout. Fra at være en rapport, der var en slavisk gennemgang af alle arter, der var set i landsdelen i det forløbne år, har bogen gradvist forandret sig til en todelt sag, hvor artsbehandlingen er selektiv og bogens første del – artikeldelen – har fået mere og mere vægt. Således også i år, hvor omfanget af artiklerne er næsten på højde med artsbehandlingerne.
Toppet Skallesluger, Østerild Fjord, 1. december 2022, Foto: Henrik Haaning Nielsen
De seneste par år har Corona-epidemien faktisk præget denne årbog i nogen grad, sådan at forstå at mængden af observationer, der danner grundlaget for denne bog,
har været den mest omfattende nogensinde. Det, at folk i nogen grad var afskåret fra at rejse, satte i 2020 og 2021 et markant præg på det materiale, der danner grundlaget for indholdet i bogen. I stedet holdt folk ferie herhjemme og færdedes i øget omfang i den danske natur. Det afspejlede sig i indtastningerne i DOFbasen, der er den primære basis for de artsbehandlinger, der er i årbogen. Nu er vi tilbage på et lidt mere normalt niveau med færre indtastninger i basen og lidt færre indsendere. I 2021 havde 1211 personer således bidraget, et tal der i år er faldet til 1139. Endnu mere markant ses det på antallet af indtastninger, der er faldet med 15% fra 315.000 til 265.000. Materialet fra basen er suppleret med oplysninger fra både Natur- og især Miljøstyrelsen/NOVANA, DCE/Aarhus Universitet med flere.
Samtidig er der en tendens til, at rapporteringerne og ’fuglefolket’ i højere grad samles på hotspots – især Skagen. Mens det samlede antal indtastede observationer altså er faldet, er det steget ved Skagen – fra 62.000 til 68.000. Det drejer sig således om nu 25% af det samlede materiale mod 20% i 2021. Det er lidt tankevækkende. Vejlerne står for 10% og Lille Vildmose for 5%. Alle tre områder behandles i særskilte artikler i bogen.
Tejst, Hirsholmene, 9. juni 2022, Foto: Knud Pedersen
Nok har Corona ikke sat sit præg på samme måde som de seneste to år. Til gengæld skinner en anden epidemi igennem i materialet og forekomsten af flere arter – fugleinfluenza. Store dele af bestanden af især Sule og ikke mindst Storkjove på De Britiske Øer har været ramt, og det sætter et negativt præg på forekomsten i Danmark og Nordjylland. I Nordjylland er især kolonier af Splitterne ramt, ligesom flere Stor Hornugler og Havørne er bukket under. Det danner baggrund for en grundig artikel om emnet. Havørnebestanden i landsdelen er dog i moderat fremgang, mens Kongeørnen står i stampe – status for begge arter fremgår af artikler i årbogen. Et helt unikt redekasseprojekt for Huldue i Vendsyssel er beskrevet, mens en anden art har fået vanskeligere ved at finde ’redehuller’ – Mursejleren i Aalborg har det sværere end tidligere, hvilket der også kan læses om. At fugle lærer af andre fugle og finder nye veje, viser et gps-projekt, der kortlægger, hvordan Kortnæbbet Gås slår følge med Tajgasædgås og ’erobrer nyt land’.
En artikel omhandler Hammer Bakker, et område der er under forandring. Desuden beskrives studiet af nattrækkende fugle, en form for ornitologi, der giver nye opdagelser og oplevelser. Pungmejse og Toplærke er sjældne ynglefugle i landsdelen, og begge arter behandles i indlæg. Under ’personalia’ møder vi Jens Jørgen Andersen fra Hanstholm, og der skal også være plads til en nekrolog for Willy Mardal, den kendte ringmærker fra Thy, som vi mistede i året.
Nordjylland fik i 2022 tre nye fuglearter. Heraf var de to endda nye førsteforekomster for landet. Isabellastenpikker blev truffet for første gang i landsdelen, endda med to fund. Scopolis Skråpe havde sin første forekomst, da den tog en tur Kattegat rundt og endte med at tilbringe et par dage ved Skagen. Mest uventet var dog, at en Gul Sanger fra Nordamerika dukkede op ved Agger i oktober. Der er finderberetninger i årbogen af alle disse sammen med et par andre sjældenheder – Lammegrib og Lille Tårnfalk.
I artsgennemgangen kan læses om forekomsten af ’de vigtigste’ nordjyske fuglearter, mens forekomsten af de mest almindelige bedre dækkes via andre projekter så som punkttællinger og derfor ikke bearbejdes i årbogen.
Ringmærkning af Schwarz's Løvsanger, Agger Tange, 9. oktober 2022. Foto Hans Christophersen
Omslaget er endnu engang prydet af en meget fin akvarel fra Jens Frimer. Alle rapportens mange tal og tekster suppleres endvidere af smukke fotografier fra en række dygtige fotografer. Imponerende at kvaliteten på den front til stadighed forbedres. Tusind tak for det.